426. De Zonnebloem in Coronatijd

“Zullen we nog eens iets leuks organiseren”. Ik ontvang een Whatsappje van mede-Zonnebloemvrijwilliger Aad. “Ik heb een idee om op Bevrijdingsdag cupcakes te bezorgen bij onze gasten”, schrijft hij mij. Ik vraag hem of het goed is als ik die avond even bij hem langs mag komen om e.e.a. te bespreken. Er is immers een lockdown. Het is in orde. Na lange tijd weer eens een ander contact dan met alleen mijn eigen lief. We fietsen er samen die avond naar toe.

Ik laat mijn ideeën die middag de vrije loop en besluit om een quiz in elkaar te zetten. Vragen die voor eenieder te maken zijn. Het moet voor iedereen een leuke bezigheid zijn. Ik ga er direct mee aan de slag. 50 vragen worden het. Met als afsluiting drie woorden waar men weer woorden uit moet halen met samengestelde letters uit die woorden. De woorden zijn: Zonnebloem – Corona – Thuisblijven. Toepasselijk. Daar kan men mee aan de slag.

Die avond brainstormen we hoe het te organiseren, zodat er zo min mogelijk contact is. Het moet duidelijk omschreven worden, wat mag en niet mag, maar ook wat kan en niet kan. Alles zo veilig mogelijk.

Besloten wordt om iedereen winnaar te maken door een presentje af te geven op 5 mei, een dag die zeker het gros van onze mensen koestert. Vaak ook zelf de oorlogsjaren heeft meegemaakt. Dat doet ze vast goed.

Die avond worden er spijkers met koppen geslagen. Aad, mijn Whatsapper gaat de volgende dag bij de plaatselijke bakker, Hoek, langs om Zonnebloemchocolaatjes te bestellen. We draaien een lijst uit van de website van de afdeling, de e-mail wordt in elkaar geflanst, maar er moet ook nog toestemming komen van de man van de centen. Die is direct enthousiast. De volgende dag staat alles als een huis. Alle vrijwilligers hebben de mail in hun digitale brievenbus. Ze moeten echter nog wel de bijlage uitprinten en even rondbrengen. Al vrij snel komen er allerlei leuke reacties los. Gasten hebben met hun kinderen en kleinkinderen aan de puzzel gezeten, hoe en op welke manier, dat weet ik niet. Hier en daar is vast een pc of tablet opgestart. Anderen doen het gewoon uit het blote hoofd.

Op 4 mei worden bij andere Aad de traktaties opgehaald. Hij heeft er met zijn eega een lieve kaart bij gemaakt. Dan op 5 mei worden de ingevulde formulieren weer verzameld. Opnieuw een contactmoment met de gasten. Wel op 1,5 meter. Men lost het creatief op. Een groot aantal formulieren komt terug. Er zit creativiteit in. Zowel in de antwoorden op de vragen als het maken van de woordjes uit de drie woorden. Creatief als je vraagt wat de kleinste fluit is, waarbij je als samensteller denkt aan het muziekinstrument de piccolo, en men scheidsrechtersfluit invult. Als je vraagt waar je aan denkt bij de letters AH en je krijgt dan als antwoord, ‘let op de kleintjes’, of ‘Buckers‘, onze plaatselijke retailer. Bij het maken van de woordjes heeft een van de deelnemers niet genoeg aan het voorgedrukte vakkenvel en plakt er een vel aan vast. Ze komt tot over de 200 woordjes.

De jury, bestaande uit Aad en Aad, denkt creatief mee, met de beantwoording. Ook bovenstaande antwoorden zijn goed. Als je vraagt wat is een dier met zwart/witte strepen en men antwoordt, das, dan is dat ook goed. Er zijn er echter maar drie die alle antwoorden goed hebben. Zij ontvangen een plantenbon bij Langelaan, de plaatselijke bloemist. Ook degene met de meeste woorden ontvangt zo’n bon.

Een leuke activiteit die niet veel heeft gekost. Maar de leuke reacties maken zoveel goed. Eind juni organiseren we weer een activiteit. Zo laten we de Zonnebloemgast niet in de steek. Er is zoveel meer mogelijk bij de Zonnebloem. En niet alleen de gast heeft er plezier in, ook de Zonnebloemvrijwilliger zet er met een lach de schouders onder. Het was weer TOP. Met dank aan onze vrijwilligers.

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.