373. Een keer prijs of eigenlijk twee keer prijs

Het is 13 februari 2018. Ik open mijn Facebook en zie er een filmpje op staan van Schoneveld Interieur. Eigenaresse Joke heeft een glazen vaas voor zich staan. Ze steekt haar hand er in en trekt een lot uit de vaas. Het bedrijf bestaat twintig jaar en zij geven aan hun Facebookvrienden een trapbekleding cadeau. De eigenaren hebben van alle Likers op Facebook een briefje gemaakt en die in de vaas gedeponeerd. Als het briefje uit de vaas komt staat de camera aan en haalt Joke er een papiertje uit met Wilma van Meurs er op. Dolgelukkig zijn we. Op een stuk chocolade van Toni Chocolonely na, gewonnen bij de Postcodeloterij, vallen wij nooit in de prijzen. Nu dus wel.

Dan ontstaat er even wat twijfel bij Joke. Hoe zullen hun klanten hierop reageren en de Facebooklikers? Wij zijn bevriende buren en is het geen doorgestoken kaart? Is dit wel de eerste keer dat ze gaat trekken? En nog erger, zitten er niet alleen maar briefjes met Wilma van Meurs in de vaas? Er is ook geen notaris bij, dus gaat het wel eerlijk? Joke heeft het er even moeilijk mee. Ze kan nu twee dingen doen. Het filmpje vernietigen en doen of de trekking nooit heeft plaatsgevonden, of toch de prijs gewoon toekennen. Bij de eerste optie durft ze mijn lief nooit meer recht in de ogen te kijken en bij de tweede krijgt ze misschien wel klanten op haar dak. Ze besluit dat eerlijkheid het langst duurt en kent de prijs aan ons toe.

Nu we deze prijs hebben gewonnen besluiten we overigens om dan maar meteen alle twee de trappen te laten bekleden en de overloop er ook maar bij te doen. Het is tenslotte slechts een keer uitzoeken en dan hebben we weer een mooi geheel.

Dan kom ik in beeld. De trapbekleding wordt gratis geleverd als de oude trap kaal is. Ik ben geen handige Harry en kijk nog eens naar de trap en denk, ‘echt nie, dat krijg ik nie voor mekaar’. Zo sta ik een paar keer voor de trap, maar de trap zegt niets terug en spontaan van de trede springt de vloerbedekking ook niet. “Wanneer ga je de trap aanpakken”, vraagt men bij Schoneveld, alsof de vloerbedekking ligt te branden in de zaak. “Ja, ja”, zegt ik met een geërgerde stem, “het komt goed.” Ik probeer er toch wat aan te doen. Zet er een stanleymes in en steek er een plamuurmes achter, maar geplakt is geplakt en ik krijg het niet los. Ik laat het op zijn beloop en nog een keer. Ik zie het niet zitten. Dan hoor ik om mij heen dat het zo’n probleem niet moet zijn. Wanneer mijn echtgenote op een zaterdag weg is zet ik er een schroevendraaier in en verdraaid, het lukt. “Al doe je maar twee trede per dag”, had mijn vrouw me meegegeven. Als de eerste trede eraf is, doe ik de tweede en de derde ook maar gelijk. De afgestoken vloerbedekking kiep ik direct naar buiten. Wanneer mijn eega thuis komt kijkt ze verbaast. “Wat is dat nou?” vraagt ze. “Het lukt”, zeg ik triomfantelijk. Zo pak ik de klus direct aan en heb in een vloek en zucht toch mijn trap schoon. De overloop blijft nog even in oude doen.

Nu alles eraf is neem ik de kwast ter hand en krijgen de leuningen, het hekje, de plinten en de onderkant van de trap een flinke lik verf. Ik mag knoeien. Dat lukt ook, gelukkig. Druppels op de trap en de rand van het dekseltje is zichtbaar op de kale trap. De overloop verf ik wat later. De vloerbedekking weghalen betekent op het koude beton lopen. Hier moeten ook de spanlatten nog weg. Als dat allemaal gebeurd is ziet het er weer netjes uit. Het is tijd om nieuwe vloerbedekking uit te zoeken.

Als we aankomen bij de Winkel van Schoneveld Interieur is Joke druk in overleg met Mike. Mike is vertegenwoordiger bij Belakos Flooring. Belakos Flooring levert sinds 1960 tapijt- en pvc-vloeren aan woninginrichters en projectinrichters. Bij binnenkomst omhelst Joke ons. “Dit zijn onze lieve buurtjes”, zegt ze lachend, “ze hebben vorig jaar een trapbekleding gewonnen.” Mike steekt zijn duim op. “Maar we willen graag allebei de trappen en de overloop”, geef ik te kennen. “Nou”, zegt Mike, “als je de vloerbedekking van Belakos neem, sponsor ik mee.” Dat is een mooie binnenkomer. Dat betekent dus tweemaal in de prijzen. Wilma en Joke zoeken wat stofjes en kleuren uit en komen uit bij supersterke Strong van Belakos, in de kleur blauw. Helemaal gelukkig gaan we de deur uit. De datum van opmeten is bekend en de dag dat er zal worden bekleed wordt in de agenda genoteerd. Zo hebben we een heerlijke afsluiting van de wandeling die we die dag maakten.

Wim Schoneveld komt bij ons opmeten en is er eigenlijk al direct uit. We hebben dezelfde huizen, dus opmeten is eigenlijk niet nodig, dat kan hij thuis ook doen.

Twee dagen later hebben we de offerte in huis. Keurig netjes de eerste trap gecrediteerd en een mooie korting op het tapijt van Mike. Geen loze belofte dus. Het is geen kwestie van nadenken maar direct “ja” zeggen.

Op dezelfde dag, maar dan een jaar nadat we de prijs hebben gewonnen gaat om 9:00 uur de bel. Wim komt binnen met zijn gereedschapskist. Even later komt hij met de vloerbedekking onder de arm binnen. Er is nog even tijd voor een kopje koffie, even gaan eten bij de ‘buurvrouw’ en een kopje thee. Maar tijd verspillen is er niet bij. Alleen wanneer hij zijn huissleutel even niet kan vinden zie ik toch een bedrukt gezicht. Gelukkig komen ze boven tafel, niet dat ze er onder lagen overigens.

Als Wim om 17:00 uur de achterdeur achter zich dicht trekt hebben wij onze vloerbedekking in huis. Het resultaat mag er zijn. Geweldig gewerkt, netjes en snel. Zo hebben we toch nog eens een keer een mooie prijs gewonnen, of eigenlijk twee. Schoneveld Interieur en Belakos Strong samen, een aanrader.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.