410. Verdwijnt straks het bibliotheekservicepunt?

Nederland leest veel minder, tenminste de jeugd t/m 15 jaar leest veel minder. Minder dan 10 jaar terug. Mensen ouder dan 65-jaar zijn daar dan weer een uitzondering op. Zomaar een berichtje uit de krant van afgelopen week. Het gaat dan met name om mensen die laaggeletterd zijn, jongvolwassenen en tieners. Zo constateerde het Sociaal en Cultureel Planbureau. Nou moet ik eerlijk bekennen dat ik tot geen van de eerder genoemde doelgroepen behoor die minder leest, maar wel tot de doelgroep 65-plus, maar ook bij mij schiet het er weleens bij in. Met uitzondering van de krant, die lees ik van achter naar voor en terug.

Sinds ruim een jaar doe ik mee aan Voorleesexpress, een project waarbij je jonge kinderen met een taalachterstand voorleest uit boeken in het Nederlands. Daardoor ga ik wekelijks bij de bibliotheek langs om boeken op te halen. Een nuttige aanvulling op het onderwijspakket waar zij ook mee te maken krijgen. En ik zie vorderingen. Waar ik voor het eerste kom, leest men nauwelijks, maar na een paar weken zie en hoor ik dat men het leuk vindt om te lezen en gaat men met sprongen vooruit. Ik neem daarbij ook de ouders mee, want zij moeten er achter staan. Ik neem ze mee naar de bibliotheek of servicepunt om hen kennis te laten maken met de voorzieningen die er nu nog zijn. Een bibliotheekpas waar men gratis boeken kan halen en lezen. Maar ook voor ouders de mogelijkheid om gebruik te maken van het project Taalmaatje.

Zo regelmatig moet ik boeken reserveren omdat het servicepunt in Schipluiden dit boek niet heeft. Er wordt dan hard aan gewerkt om het boek zo snel mogelijk bij zo’n servicepunt te krijgen. Nog altijd word je daarbij ondersteund door een opgeleid bibliotheekmedewerkers. Maar hoe gaat dat straks, wanneer in 2021 de subsidie vanuit de gemeente met €50.000,00 wordt gekort.

Ik vrees met grote vreze dat het servicepunt helemaal gaat verdwijnen, en Schipluidense lezers naar Den Hoorn moeten, waar Maaslandse mensen naar Maassluis zullen moeten. Scholen zullen op de fiets moeten stappen omdat er geen gelegenheid meer is boeken te halen. Ouderen zullen de MUS moet pakken om hun thriller, roman of oorlogsboek op te gaan halen. En hoe gaat het met de medewerkers, gaan ze minder uren werken, moet men weg, wordt het uit noodzaak opgepakt door vrijwilligers?

Ik denk dat men nog minder gaat lezen, voor een boek ga je geen 4 km heen en terug. Maar ook voor die vrijwilliger die zich nu inzet om jonge mensen mee te nemen in een Nederlands boek, zal het boek halen meer tijd en kilometers gaan kosten. Buiten de voorbereidingstijd die men er aan besteed.

Een ongezonde zaak die terug moet worden gedraaid. Natuurlijk is het een kwestie van keuzes maken bij de Gemeente. Geld dat je niet hebt kan je ook niet uitgeven. Maar als ik lees dat er ruim twee-en-een-kwart ton wordt uitgetrokken voor een veranda aan het Tramstation dan heb ik daar toch wel mijn bedenkingen bij. Ik misgun het hen niet, maar ben persoonlijk van mening dat de bibliotheek een veel grotere prioriteit heeft dan de veranda, omdat deze er vroeger ook zat. Vroeger reden er ook treinen op het spoor daar, zou er dan ook niet een locomotief voor het gebouw gezet moeten worden. Nee gemeente, prioriteiten stellen is nadenken en niet het probleem neerleggen bij een ander.

Inmiddels gaat er een petitie rond waarbij men aan kan geven dat men de bibliotheek in stand moet houden. Dat betekent niet uitbreiden, dat is niet nodig, maar behouden wat er nu is.

Beleidsmakers, college en raadsleden, ga nog eens op zoek naar geld en behoudt wat goed is, wat in een grote behoefte voorziet. Ik wens u succes.

Wilt u de petitie ondertekenen doe dit dan hier. Delen van de link wordt op prijs gesteld.

2 gedachtes over “410. Verdwijnt straks het bibliotheekservicepunt?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.