405. Het blijft een kwestie van keuzes maken

Van kleins af aan zit het er al in, hij wordt later vrachtwagenchauffeur. Hij benoemt elke auto, weet het type, het bouwjaar en kent het vermogen. Ook bij de kenmerken van vrachtwagens draait hij zijn hand niet om. Zijn voorkeur gaat uit naar de Skania. Hij kan het zo mooi zeggen Skaaaniaaa. Westlander van geboorte en dan maak je de a altijd wat langer net als in Paaaprikaaa.

Met autootjes speelt hij al als hij net uit de box is. Op het wegenkleed kruipt hij uren achtereen op de knieën met een toet-toet in zijn handje. Een stoere boy die niks liever doet dan met auto’s spelen.

Na de lagere school wordt het een timmeropleiding, sleutelen aan auto’s is niet zijn ding. Rijden, zelf rijden. Zijn ouders zien meer in hem maar de Cito-toets laat het niet toe. Het wordt vmbo. Daar gaat hij elke ochtend vanuit het Westland op het fietsje richting Delft.

Na vier jaar is hij klaar, maar wat nu, autorijden is nog verboden, al probeert hij zo af en toe toch stiekem met iemand mee te rijden om dan om het stuur te vragen. Zijn ouders weten niet altijd wat hij uitspookt.

Als hij 18 jaren oud is breekt de victorie aan. Snel het rijbewijs halen en dan met spoed voor het vrachtgedeelte erbij. Zijn droom wordt werkelijkheid. Hij komt op de vrachtwagen. Met zijn Skaaaniaaa rijdt hij alle hoeken van het land in. Hoe zwaarder hoe mooier. Wat een prachtig leven heeft hij. Daar waar men soms op jonge leeftijd al een visioen heeft wat men gaat worden is het voor hem de werkelijkheid geworden.

De vrachtwagen is zijn huiskamer en bed. Ze kunnen het samen erg goed vinden, zijn auto en hij. Hij koestert zijn glanzend model alsof het zijn liefde is. Hij is regelmatig meerdere dagen van huis. Spanje, Duitsland, Engeland, Portugal, Zweden, Denemarken, Italië, hij spreekt de talen met zijn handen. Heeft het fantastisch naar zijn zin. Maar dan komt er een kink in de kabel, een positieve kink. Liefde. Hij ontmoet de liefde van zijn leven. De vrachtwagen komt op de tweede plaats, al zijn er soms best wel wat twijfels. Is het de liefde waar hij voor moet kiezen of is het toch de Skaaaniaaa.

De liefde tussen de auto en chauffeur worden minder, maar wel de liefde met zijn lief borrelt op. Ze kopen samen een huis. Er wordt verbouwd, er wordt geklust. Niet altijd kan hij er bij zijn omdat zijn baas hem zet op een rit naar het buitenland. Zijn liefde vindt het niet altijd leuk dat hij vaak weg is. Alleen het geld kunnen ze wel dondersgoed gebruiken. Een vrachtwagenchauffeur heeft geen hoog salaris, ja, door meer uren te draaien of internationaal te gaan. Hij maakt een keuze. Gaat op een gegeven moment voor niet meer internationaal, blijft wel veel uren buffelen, zo komt er genoeg binnen.

En dan gebeurt het. Deze stoere, bravoure chauffeur, heeft opnieuw een wens. Een kleintje, nee geen klein vrachtwagentje. Zo’n maand of tien geleden raakt zijn liefde zwanger. De baby wordt geboren. De vrachtwagen is ineens niet meer alles, hij kiest voor meer thuis, ondersteund zijn liefde, die geen gemakkelijke zwangerschap heeft.

Als dan zijn oogappel wordt geboren verandert het leven volkomen. Bier drinken, stoer doen, uit de band springen, het is er niet meer bij. Zijn dochter is zijn alles, waar het eerst de vrachtwagen was die op één stond, is het nu zijn ‘meissie’. En ja, zijn vriendin heeft weer een plekje moeten inleveren. Het is niet anders.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.