497. Een professioneel concert in de Woudtse kerk van Vocal Group Lava

Wat is mooier dan op een mooie zondagmiddag naar de kerk te gaan. En dan niet vanwege een mooie dienst maar voor een optreden van de Vocal Group Lava. Een groep vrouwen die a capella zingen en een theaterconcert geven. Het thema van de voorstelling is ‘Zij’.

Vrienden van de Woudtse kerk krijgen een aanvraag van de Vocal Group Lava om te mogen komen zingen in de kerk van ’t Woudt. ’t Woudt is het kleinste dorp van Nederland, gelegen in Zuid-Holland, deel uitmakend van de Gemeente Midden-Delfland.

De ochtend van het concert probeer ik nog kaartjes te bemachtigen. En warempel, er is nog plek. Met mijn echtgenote fietsen we vanuit Schipluiden naar de Woudtse kerk. We zijn niet de eerste. Er staan al mensen te wachten. Het zonnetje schijnt op de 22e oktober en maakt dat er een aangename sfeer aanwezig is. Het wachten is op kennissen van ons waar we mee hebben afgesproken.

Waar je verwacht dat het dus alleen over en met dames is, zoals de titel van het concert luidt, blijkt er toch ook belangstelling te zijn van mannen. Niet veel, overigens. Echtgenotes, vrienden van, of zoals ik, belangstellend. Het zijn vooral veel familieleden die zijn komen luisteren.

Eenmaal binnen nemen we plaats op de eerste rij van de stoelen. Bij een cabaretier zou ik zoiets nooit meer doen, na een eerder verrassende beleving, maar bij deze dames heb ik niet het idee dat er iemand uit het publiek te grazen zal worden genomen.

Wanneer het koor is aangekondigd door een van de bestuursleden van de stichting die zich inzetten voor het behoud van dit prachtige kerkje, komt het koor van achter uit de kerk op. En er komt direct iets binnen. Door de prachtige klankkleur word je direct meegezogen in het eerste nummer dat zij zingen. 

Het koor bestaat uit acht dames met allen hun eigen stemgeluid. Er wordt a capella gezongen, wat betekent dat er geen instrumenten aan te pas komen en dat de stem het instrument is die wordt gebruikt voor de veelstemmigheid. Er is harmonie in de groep, stemmen zijn op elkaar afgestemd, al is het soms moeilijk door de galm in de kerk, om als zangeres elkaar te kunnen horen. Maar juist die galmende akoestiek maakt het voor het publiek wel wat het is. Binnen het a capella is de meerstemmige zangkunst belangrijk. De uitdaging is om de stemmen samen tot een mooi geheel te laten klinken. Elke stem is even belangrijk. De tonen liggen ook vaak heel erg dicht tegen elkaar aan. Geen stem kan gemist worden. De groep zangeressen beheerst het goed, al is er zo nu en dan wel een kleine dissonantie. Echter de mimiek, passie en enthousiasme binnen de groep is groot. Dit leidt ertoe dat deze kleine fouten niet of nauwelijks opvallen. Men zingt hier duidelijk met plezier.

Prachtig ook zijn de arrangementen die men zingt van o.a. muzikale toppers als This is my Life, van oorsprong gezongen door Shirley Bassey, nu in het Nederlands gezongen door Lava als Dit is mijn lijf. Met kracht en beleving verzorgd geeft het nummer een prachtig beeld van waar men voor staat. Alle emoties komen voor in de gezongen nummers, de liefde, de kracht, de humor, de eigenzinnigheid, het plezier. Een geweldige mengeling van muzikale stukken.

Elk nummer wordt door middel van een perfect pitch pipe (stemfluit) opgestart. De afstemming om ook allemaal tegelijk te beginnen, waar dat van toepassing is, kan wat beter.

Na afloop krijgt de Vocal Group een groot applaus. Staand neemt het publiek afscheid van de acht dames, die zichtbaar hebben genoten van hun optreden.

Met heel veel plezier heb ik zitten kijken en luisteren naar de durf en de lef die deze dames tonen om solo te zingen en zich te presenteren. Amateurs met een professionele inslag. Een prachtig concert dat nog in de try-outfase zit. Op zaterdag 9 maart 2024 organiseert de Vocal Groep Lava hun eigen theaterconcert in Muziektheater De Ontmoeting in Rozenburg met het programma ‘Zij’.

Patricia Arkesteijn, Heleen Klifman, Els Rodenburg, Susan Dekker, Rosanne Schliessler, Anneke Beukelman, Cora König en Annet Lutzke, ik wens jullie heel veel plezier en succes met jullie programma.

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.