384. Alleen maar blije gezichten

Het blijft spannend, wordt mijn aanvraag gehonoreerd? De aanvraag die ik deed in december 2018 voor het Zonnebloemfeest, het 40-jarig bestaan van de afdeling Schipluiden. Er was geld nodig om het feest een geweldig aanzien te geven. Ik wilde me er hard voor maken. Ja, ik was wat aan de late kant met de aanvraag en dan is het feest al achter de rug wanneer ik een e-mail krijg. ‘Beste Aad’, zo begint de e-mail, ‘De aanvraag voor een donatie van Stichting Habbekrats voor de Zonnebloem Schipluiden is besproken in onze Goede Doelen Commissie. Wij zijn blij je te kunnen meedelen dat dit doel is uitgekozen voor een donatie. De hoogte van het bedrag blijft nog een verrassing.’

Tijdens de laatste vrijwilligersvergadering van de Zonnebloem kan ik de aanwezigen op de hoogte brengen van het mooie feit dat we op 13 april 2019 een donatie mogen ophalen bij de Stichting Habbekrats te De Lier. Een kringloopwinkel die vier keer per jaar een aantal cheques uitreikt aan goede doelen. Over de hoogte van het bedrag kan ik nog niets vertellen. Het blijft spannend.

De kringloopwinkel Habbekrats die met kleine centjes geld binnenhaalt door gekregen spullen aan mensen met een kleine beurs te verkopen. Dat het er serieus aan toegaat krijg ik regelmatig van het ‘meisje’ te horen. Zij is er vrijwilliger en zo af en toe steek ik er ook mijn neus weleens om de hoek van de deur. Al is dat meestal om even een bakkie te doen. Er loopt geen baas rond in het gebouw en ieder mag zijn of haar talenten inzetten om er iets moois van te maken. Dat het bij Habbekrats niet alleen om geld gaat blijkt als men er allerlei bij-activiteiten organiseert. Zo mocht ik er afgelopen donderdag komen klaverjassen, maar een haak- en breimiddag wordt er even goed georganiseerd. Een Hollandse middag of een Zonnebloembezoek, het kan er. En de koffie en de praattafel, het belangrijkste, is altijd aanwezig.

Als mijn lief een middagje heeft ingevallen en aan het eind van de middag thuiskomt, komt ze met een opdracht. “Zou jij bij de uitreiking van de cheques jouw camera mee willen nemen. De vaste fotograaf is verhinderd.” Natuurlijk wil ik dat en doe dat ook.

Met een aantal bestuursleden van de Zonnebloem Schipluiden heb ik bij mij thuis afgesproken. Half tien fietsen, heb ik meegegeven. Het is fris de handschoenen komen uit de mand met mutsen, sjaals en handschoenen. Klokslag half tien stappen we op de pedalen richting De Lier. Wat zouden we krijgen?

Via een binnendoor kaadje rijden we de Zijdwende op, de Oostbuurtseweg af om in de Lier aan te komen. Op de Lierweg zie ik in de verte al het bord van de tenniswinkel en de Habbekrats. Ook het blauwe autootje van Monique Bruggeman, de coördinator, staat al vooraan de weg geparkeerd. We zijn de eerste en worden hartelijk ontvangen. Je ruikt de koffie al door de locatie. Op tafel staat de cake. Ik hang mijn jas en mijn fototas in het privé kantoortje.

Langzaamaan komen ook de andere genomineerden binnen. Frans Voskamp, die een boekje wil uitgeven en weggeven aan leerlingen van de basisscholen. Een boekje over oorlogsherinneringen. Mensen van de Stichting De Lier Vaart Mee. Vrijwilligers die zich inzetten om met een boot mee te doen aan het Varend Corso Westland. Bestuursleden van de Ooievaarsrun. Een toertocht met vrachtwagens waarin mensen met een verstandelijke beperking meerijden. Zij bouwen er een heel feest omheen en zoeken via allerlei wegen sponsoren. En als laatste Team Westland. Een groep gezonde sporters die zich fietsend of wandelend inzet om kanker de wereld uit te helpen. Zij zamelen geld in voor (regionale) instellingen en initiatieven die rechtstreeks of zijdelings verband houden met kanker of onderzoek naar kanker. Daarnaast wordt een klein deel van de opbrengst gebruikt om wensen van individuele personen met een levensbedreigende ziekte te vervullen. Stuk voor stuk mooie doelen, die door een financieel steuntje in de rug door een donatie van Habbekrats net even iets meer kunnen doen.

Met mijn camera schiet ik zo hier en daar een plaatje. Monique opent en heet iedereen van harte welkom. Ze benoemt de reden van het bestaansrecht van de Habbekrats en vertelt dat ook zij met 63 vrijwilligers bezig is. Een aantal van hen is vandaag aanwezig, om te ‘werken’, maar er zijn er ook die er zijn als belangstellende.

In volgorde van hoe ik de genomineerde eerder heb voorgesteld mag men vertellen waarvoor men een donatie heeft aangevraagd. “De tijd is wel beperkt”, zegt een van de sprekers, hij zou de hele dag kunnen praten. Dan het moment suprême de uitreiking van de cheques.

Aan Frans Voskamp een cheque van €750,00. Aan de Zonnebloem Schipluiden een cheque van €1.000,00. De Stichting De Lier Vaart Mee krijgt een bedrag toegewezen van €2.000,00. Aan de Ooievaarsrun en aan Team Westland wordt een cheque overhandigd van €2.500,00. Voorwaar enorme bedragen die bij alle aanwezigen een vrolijke trek op het gezicht zet.

Voor de media moet nog een foto worden gemaakt met de totale groep in een stralend zonnetje, met alleen maar blije gezichten. Voordat dit gebeurt moet men wel toestemming geven om deze foto ook te mogen plaatsen (AVG). Er zijn geen belemmeringen en dus gaat iedereen op de foto. Eerst een met de ontvangers van de donaties en daarna één van de ontvangers met de aanwezige vrijwilligers.

Nog even is het gezellig binnen, nog een kopje koffie en waarderende woorden aan de vrijwilligers en dan weer op weg naar huis. Met een mooie cheque in de fietstas.

Dank aan de Stichting Habbekrats, dank ook aan de Goede Doelencommissie van deze stichting, die ons hebben voorgedragen. Dank aan het bestuur en aan alle vrijwilligers die zich week in week uit inzetten om van deze stichting zo’n prachtig succes te maken.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.