399. Brengt de ODH de kringloopwinkels Westland de doodsteek toe?

Kringloopwinkels worden een bedreigde winkelsoort in het Westland. Het is verboden om in het vervolg grof vuil vanuit de kringloopwinkel te brengen naar de stortplaats in het Westland. Dit zou de doodsteek van de kringloopwinkels kunnen zijn.

Het is vanaf  afgelopen woensdag 07-08-2019 niet meer mogelijk om grof vuil af te leveren van kringloopwinkels op de gemeentewerf te Naaldwijk. Een ramp voor deze winkels waar duurzaamheid, recyclen en hergebruik zo hoog in het vaandel staat. Vele artikelen krijgen door een kringloopwinkel een tweede leven. Mensen met een kleine beurs hebben de kans om bij hen nog net even dat leuke tafeltje, stoel of kast te kopen, die anders in elkaar geslagen wordt of wordt aangeleverd bij de grof vuilplek.

Naast hergebruik is een kringloopwinkel regelmatig een goede doelen winkel, of een maatschappelijk ondersteunend initiatief voor mensen met een achterstand op de arbeidsmarkt. Met goede doelen donaties worden vaak ook initiatieven, die een grote meerwaarden op maatschappelijk of sociaal gebied hebben, worden ondersteund.

Nee, zeggen medewerkers van de gemeentewerf. Jullie mogen je afval niet meer afleveren, huur maar een container. Dat gaat voor de Westlandse kringloopwinkels te ver. Dat betekent dat de opbrengst van verkochte spullen direct weer moet worden gebruikt voor de huur van containers. En waar laat je die dan weer, dat gaat ook weer ten koste van ruimte. Niet zelden zetten inwoners hun spullen gewoon voor de deur van een kringloopwinkel met de bedoeling om er vanaf te zijn. Niet zelden krijgt men meubels, bedden, kasten of ander groot spul aangeleverd die niet te verkopen zijn of te lang blijven staan. Dat betekent afvoeren, afvoeren naar een gemeentewerf of afvalverwerkend bedrijf. Ook daar moet voor worden betaald. Weg opbrengst voor dat goede doel waar men voor spaarde.

De reden dat er niet meer mag worden ingeleverd is een bezoek van een medewerker van de vergunningverlener Omgevingsdienst Haaglanden (ODH). Met een boekje in de hand stond hij aan de poort van de gemeentewerf en turfde. Turfde wie er zijn grof vuil kwam brengen en dan valt het op dat een busje of trailer met aanhangwagen vaker dan één keer per dag aan komt zetten met materialen die het niet meer doen, kapot zijn of ‘overdatum.’ Dan is één en één twee. Dit moeten kringloopwinkels zijn. De gemeentewerf heeft geen vergunning om dit ‘afval’ in te nemen. Bij een overtreding, inname, volgt een dwangsom.

Begrijpelijkerwijze dat men dit wil voorkomen. Maar wat zullen de gevolgen zijn. Illegale dump, waar dan ook, want de kringloopwinkels zullen ophouden te bestaan. Spullen langs de weg zetten. De afvalverwerkende instanties zullen veel meer te verwerken krijgen als het niet bij de kringloopwinkel kan worden aangeboden. Maar ook de mensen met een kleine beurs kunnen geen leuke spulletjes meer kopen, als de kringloopwinkels noodgedwongen ophouden te bestaan.

Er moet toch een mouw aan te passen zijn. De kringloopwinkels hebben zo’n grote waarde voor de gemeenschap. Zou fijn zijn als e.e.a. snel wordt opgelost zodat de kringloopwinkels kunnen blijven bestaan. Gemeente Westland doe hier iets aan!!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.