417. Belastingaangifte doen leuk? Misschien.

Zo rond half februari begint het al te kriebelen. De belastingaangifte zit er aan te komen. “Doe je het nog steeds”, vraagt een mijn ‘klanten’. “Jazeker”, antwoord ik, “maar pas op 1 maart.” Op 1 maart probeer ik maar meteen mijn aangifte te doen, dat lukt niet. Er zijn kennelijk meer mensen op die gedachte gekomen, het is zondag en het weer laat het niet toe om naar buiten te gaan, dus doe je aangifte. De belastingdienst kan er slechts 100.000 per dag hebben. Je zit je er dit keer gewoon een keer naast, net als bij die €1.000.000 van de Staatsloterij die je nooit wint.

De volgende dag komt jongste spruit langs. Hij heeft het aangekondigd. Opnieuw ga ik naar de site van de belastingdienst. Nu heb ik wel contact. Even inloggen en aan de slag. We gaan er eens goed voor zitten. Naast de loondienst ook nog een eenmanszaak. Even meer dan alleen de reeds ingevulde cijfertjes. Maar na korte tijd kunnen we de aangifte met een gerust hart op opslaan en op ondertekenen drukken.

Voor mezelf probeer ik het een dag later. Opnieuw krijg ik de melding om het op een later tijdstip nog maar eens te proberen. Dat gebeurt die dag nog vijf keer. Er zijn problemen bij de belastingdienst, lees ik op internet. Toch niet weer, ze hebben het daar al zo moeilijk.

De derde dag heb ik prijs. Ik kan door en mijn belastingaangifte doen. Bijna alles staat al aangegeven, nog wat kosten opgeven en dan kan ik de verdeling van de cijfers maken. Ik voer verschillende scenario’s in. Betalen moet ik, dat wist ik al, maar dan wel graag zo min mogelijk.

Wanneer ik bijna klaar ben voor verzending ga ik aan de linkerkant van het scherm naar ‘Afdrukken’. Je verwacht dan dat de aangifte uit de printer komt, niets is minder waar, je kunt de aangifte in pdf opslaan.

Dan komt de app van de Bond van Belastingbetalers om de hoek kijken. Een organisatie die strijd tegen het betalen van te veel belasting op bijv. het rendement op spaartegoeden. Zij ontwikkelden de aangiftecheck. Een reuze handige check op de gegevens die zijn ingevuld. Start de app en zoek naar de aangifte die nog niet is verstuurd. Na enig moment heb je een rapport in je e-mail bus met tips. Super handig toch. En heb je jouw aangifte al opgestuurd dan kan je deze altijd nog aanpassen, zolang de aangifte nog niet is vastgesteld.

Inmiddels is mijn aangifte weg. Door de app ‘verdiende’ ik nog €94,00. Ik weet er best wel het e.e.a. van af maar dan toch is dit lekker meegenomen. Zo wordt aangifte doen toch nog een beetje leuker. Succes.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.