422. En ze noemden hem Sjef

Przemyslaw zo heet hij eigenlijk, maar dat vindt men veel te moeilijk. Przemyslaw is 36 jaar oud, komt uit Polen en is sinds twee jaar in Nederland. Hij is zijn land ontvlucht. Er is geen werk en hij voelt zich verantwoordelijk voor zijn gezin, zijn vrouw Patrycja en zijn vier kinderen. Via wat omzwervingen komt hij terecht in het Westland. Heeft daar nu zijn thuisbasis gevonden en is een gelukkig mens.

Als Peter* mensen nodig heeft voor zijn orchideeënkwekerij klampt hij zich vast aan het Turkse uitzendbureau waar hij al jaren zeer tevreden over is. Mustafa leidt de onderneming en Peter hoeft maar te kikken en hij krijgt wat hij wil. Zo komt ook Przemyslaw binnen. Een man met een paar gouden handen aan zijn lijf. Hij is leergierig en dat is wat Peter niet van elke uitzendkracht kan zeggen.

Przemyslaw kan lassen, timmeren, maar heeft ook een groot verantwoordelijkheidsgevoel. Hij wijst zijn mede-landgenoten op hun plichten en is niet te beroerd om daarbij ook een grof Pools taalgebruik te bezigen. Hij voelt zich thuis bij Peters bedrijf.

Al na een drietal maanden merkt Peter dat er toch iets mis is bij Przemyslaw. Met handen en voeten bespreekt Peter wat er gaande is. Dan blijkt dat Mustafa ver onder het minimumloon uitbetaald. Dat is wat Przemyslaw steekt. Hij moet zijn gezin onderhouden, woont in Leiden, moet daar de huur betalen van een kamer en die is ook weer van Mustafa. Przemyslaw wordt er depressief van.

In het gesprek met Peter komt de tuinder er achter wat er zoal mis is aan het uitzendbureau van Mustafa. Hij gaat daarover in gesprek met de koppelbaas. Dat escaleert. Het eindigt in een potje knokken. Dat is niet wat Przemyslaw wil. Hij wordt dan aangezien tot de aanstichter van dit probleem. Wanneer hij echter ziet dat het menens is springt hij tussen de twee vechtersbazen. Hij krijgt zelfs de meeste klappen. De relatie met Mustafa en de tuinder wordt verbroken. En ook Przemyslaw komt daardoor op straat. De Pool moet ook vertrekken uit de kamer, zegt Mustafa en komt daardoor zonder onderdak. Hij slaapt op een bankje in het park en een enkele keer mag hij met een landgenoot mee en heeft hij voor een paar dagen een slaapplek. Weken struint hij bedrijven langs voor werk. Het lukt hem niet om zelfs een paar uurtjes te werken. Hij trekt tijdelijk in bij een dorpsgenoot uit Polen. Dat mag maar voor een week, dan moet hij weg.

Przemyslaw heeft het telefoonnummer van Peter in zijn mobiel staan en belt hem. Dat gaat niet handig, want Peter zijn Pools is net zo slecht als Przemyslaw zijn Nederlands. Ze maken uiteindelijk een afspraak om elkaar op te zoeken. Peter rijdt naar Woerden, waar Przemyslaw inmiddels verblijft.

Met Google vertaal converseren ze met elkaar. Peter geeft aan dat hij Przemyslaw graag terug wil, maar dan in loondienst. Daar voelt Przemyslaw wel wat voor. Hij moet alleen overleggen met zijn vrouw Patrycja, want het gaat betekenen dat hij zes weken in Nederland blijft en dan vier dagen naar huis komt. ‘Geef me even een paar dagen’ laat de Pool op zijn telefoon aan de tuinder zien. ‘Je hoort nog van mij’.

Twee dagen later heeft Peter een gemiste oproep in zijn telefoon staan. Het is van Przemyslaw. Hij belt hem terug. De Pool geeft aan dat hij heel graag voor Peter wil werken. Hij heeft van zijn vrouw de goedkeuring. Peter gaat aan de slag voor de benodigde papieren. Waarna de Pool aan het eind van die week bij Peter in dienst treedt.

Inmiddels heeft Przemyslaw het ontzettend naar zijn zin bij Peter. Hij begint de taal te spreken en noemt Peter altijd “chef”. Vandaar dat de Pool nu Sjef heet. Achter in de schuur heeft Przemyslaw een eigen optrekje weten te maken. Hij heeft er zijn bed, tv, koelkastje en wasmachine staan. Er is een douchegelegenheid en kleine keuken. De Pool kan zich prima bedruipen. Eten doet hij van de vrouw van Peter, ze kookt wat meer voor haar gezin, zodat hij mee kan eten. Hij houdt van zijn privacy en doet dat dan ook in zijn eigen optrekje. Op zondag eet hij mee in het gezin.

De Pool heeft inmiddels een busje gekocht. Daar rijdt hij mee langs de kringloopwinkels. Hij koopt er spullen die hij elke keer als hij naar Polen gaat meeneemt. Daar verhandelt hij de zaken weer. Przemyslaw heeft het inmiddels prima naar zijn zin en ook Peter is uiterst tevreden. Het is altijd even wennen als de Poolse medewerker weer een paar dagen naar huis is. Want op de uren let hij niet. Wat er gedaan moet worden, doet hij. Hij maakt soms dagen van twaalf uur. Peter is er een gelukkig mens van geworden.

Dan breekt het Coronavirus uit. De tuinder moet 30% van zijn handel vernietigen. Het gaat slecht in het bedrijf. Kan Przemyslaw blijven of moet hij ook weg. Een lastige beslissing voor Peter. Hij besluit om hem hier te houden. Przemyslaw zet zich nog meer in dan hij altijd al deed. Hij werkt alsof het zijn eigen bedrijf is. Alleen naar huis mag hij niet. Het wordt communiceren met het thuisfront via de laptop die Peter ter beschikking heeft gesteld. De Pool heeft er vrede mee, maar in zijn gedachte is hij toch vaak bij zijn liefde en kinderen.

Op een ochtend als Peter de kas in komt lopen is de bus van Przemyslaw verdwenen. Ook zijn verblijf is leeg. De koelkast is leeg. Hij heeft het dus voorbereid en niets gezegd.

Przemyslaw zit momenteel in Polen bij zijn gezin. Hij heeft in die twee jaar tijd voorlopig voldoende verdiend om het er even uit te houden. Of hij ooit terugkomt weet Peter niet. Hij heeft geen contact meer met hem. De telefoon die Peter hem ter beschikking heeft gesteld ligt op de tafel in het verblijf van zijn werknemer. Opnieuw een klap voor Peter, al begrijpt hij het wel. Het is afwachten of Przemyslaw ooit nog terugkomt. Maar als ie terugkomt neemt Peter hem zo weer aan.

* naam is geanonimiseerd

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.