387. Een geslaagde farm- en countryfair

Een aantal weken geleden werden we gevraagd of we het leuk zouden vinden om op een farm- en countryfair te komen helpen. Een fair die wordt georganiseerd door Clemens Soszna van Kijk op het Westland.

“Wat houdt het in?”, is mijn eerste vraag. “Nou pannenkoeken bakken en verkopen. U moet weten pannenkoeken bakken is wel een favoriete bezigheid van mij maar alleen als ik dat zelf aangeef en er de tijd voor heb. Nee, dat is niet de bedoeling. Er moet op de fair worden gebakken. ‘Dat is behelpen’, bedacht ik me. Hoe kan dat anders? Ik stel voor om vooraf te bakken dat is een beter idee. Het probleem is dat ik een drukke week heb met daar ook Koningsdag nog eens tussen. Ik heb dus weinig tijd. (Je zal maar met pensioen zijn) Maar goed een dag daarvoor zou eventueel ook nog kunnen. De ingrediënten voor de pannenkoeken komen uit het gebied. Boter en melk van de Zuivelboerderij Van Winden, pannenkoekenmix van de molen De drie Lelies en eieren van Jolanda van de Zwethkade. De afspraak is gemaakt.

Dan blijkt het logistiek niet handig dat ik de pancakes vooraf bak. Dus worden ze elders alvast voorgebakken. Ik hoef ze alleen maar te verkopen.

Nog even is er contact met Jolanda van de eieren, Zwethkade Zuid 38, voordat we van huis gaan. Een tas met spullen gaat mee. De dreiging van regen is er. We pakken de tuut. We zitten net aan in de auto als de spetters op de voorruit vallen. Een goede keuze gemaakt. We rijden naar de Zwethkade Zuid en parkeren daar onze auto bij onze neef. Hij brengt ons dan door naar boerderij Dichtbij, omdat er weinig tot geen parkeergelegenheid is. De kramen zijn zo goed als ingericht als we arriveren. Het oranje zeil dat de achterkant dichtzet wordt nog even stevig verankerd. We bedenken de tactiek van de dag. De magnetron wordt ingeschakeld, dat blijkt niet te werken. Met veel mensen aan de kraam duurt dit te lang. Het meegenomen gasstel is een alternatief. Het wordt au bain marie.

Inmiddels is ook Marja, de bezige bij van Fietsen voor m’n Eten, gearriveerd met haar vers-fiets. De fiets gaat op de kraam. Vlaggetjes erlangs en ter plekke nog wat dingetjes bijeen sprokkelen voor het pakket dat is te winnen. Een winpakket waarbij je onder leiding van Marja van der Ende fietsend langs de gulle gevers het cadeautje gaat ophalen. Syl’s heerlijkheden staan een stukje verderop. Ik mag de pannenkoeken ermee versieren. Appel-kaneeljam, perenjam, appel-frambozenjam en stoofpeertjesjam. Toppings naast het gewone stroop en poedersuiker. Ik moet oppassen niet steeds het lepeltje af te likken, zo lekker zijn die jams. Verder heeft Sylvia o.a. eier- en chocoladeroom bij zich en boerenjongens en -meisjes. Bij mij is het gratis proeven, bij Syl is het kopen. Wil je echt iets aparts, rijdt even bij haar langs aan de Oudecampsweg 29 in De Lier. Op de fair ook de tekenaar van Ben de Westlandse bij, Richard de Rijke. Hij verkoopt er zijn stripboekje. Direct naast mij staat Jolanda van de eieren van ‘de Zweth, niet op zondag open’ Ze heeft gewone en grote eieren bij zich. De laatste plek is voor Patricia Booister van My Cakes uit Monster. Heerlijke macarons en cupcakes. Even verderop staat nog een sjaaltjeskraam en een kraam van Oriflame. Al met al een bont gezelschap.

De boerenzakdoek gaat om de nek, het feest kan beginnen. Langzaam komt de fair op gang. Tegen het middaguur krijg ik het zelfs druk. Er is trek. Maar dat geldt ook voor de kraampjes naast me. Veel inschrijvingen voor de winwedstrijd, maar ook aan de andere zijde, gaan de bakmixen, eieren en kaas grif van de kraam. Voor Sylvia gaat het zo goed dat er een nieuwe voorraad moet komen. Even bellen en haar spullen worden aangevuld.

De vogelshow van Roofvogelsenuilen gaat beginnen. Even een momentje rust. Terwijl de uil Nelson rondvliegt en men vanuit het publiek wordt ingeschakeld is het rustig. Tijd om ook even elders te kijken. Een kleinvee presentatie onder de veranda. Kleine cavia’s, kippen, duiven, konijnen. Het is nu niet druk, maar wel gezellig. Er is tijd voor een praatje.

Op de kraam naast me kan men stukjes kaas proeven. Een mannetje van een jaar zes/zeven graait en neemt een hele hand. Als je er wat van zegt grijpt zijn moeder in. Tenminste, ze zegt: “ach het zijn er maar een paar.” Mijn moeder zou gezegd hebben: “twee stukjes is wel genoeg hoor, Aadje.” Er is toch wel het e.e.a. veranderd.

Het aantal pannenkoeken neemt af. De au bain marie methode werkt, tot ik tot de ontdekking kom dat het water uit de onderste pan is verdampt en de bodem is verkleurd. Sissend houd ik hem onder de kraan. De volgende stapel wordt aangebroken. Het gaat als een speer. Niet alleen de pannenkoeken, maar ook de proefcakejes waar de jams op zitten. Stoofpeertjes is toch wel favoriet. “Smaakt net als bij mijn moeder thuis”, zegt een veertiger tegen zijn vrouw.

Het is gezellig druk, niet overmatig, maar gestaag wandelt men langs de kraampjes, al merk ik dat de sjaaltjes- en Oriflamekraam weinig klandizie hebben.

Omdat er wat dreiging in de lucht zit, wordt de tweede voorstelling van de roofvogels naar voren getrokken. De Afrikaanse oehoe met de roepnaam Nelson doet zijn dansje op een stok, de Kapgier Magier, wandelt rustig met de begeleider rond over het grasveld. De Amerikaanse zeearend Antje vliegt rakelings over de hoofden van de aanwezigen. De camera’s en mobieltjes leggen alles vast. Een indrukwekkend schouwspel.

De laatste fase van de fair breekt aan. Mijn laatste pannenkoeken gaat op het vuur. Nog even is het druk. Dan is het tijd om op te breken. Het wordt frisser en ik voel mijn voeten van lieverlee.

Met vereende krachten ontmantelen we de kramen. Aangebroken verpakkingen worden verdeeld onder de kraamhouders. Het kleinvee is al eerder weg. We worden door neef weer netjes bij hem thuis afgezet. Een geslaagd festijn, maar met iets meer publiciteit zou het wel geslaagder zijn geweest. Een bord bij de Bonte Haas zou al een opsteker kunnen zijn. Een tip voor de volgende keer.

Ik hoef u overigens niet te vragen wat we ’s avonds hebben gegeten: Juist ja, pannenkoeken.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.