355. Is het mijn laatste jaar?

“Hoi Aad, wij hebben een groot probleem, onze Sinterklaas heeft er de brui aan gegeven. Heb jij nog tijd?” Zo word ik gebeld door een medewerker van een bedrijf dat kennelijk Sinterklaas loos is. Ik moet er even over nadenken. Ik heb immers mijn tijd geschonken aan scouting Schipluiden. Na een nacht slapen besluit ik om het toch te doen. Wanneer ik hen heb bevestig en er ‘ja’ op heb gezegd, komt de aap uit de mouw. De directeur van het bedrijf waar Sinterklaas moet komen heeft besloten om het te doen volgens de NTR-normen. Dat betekent roetveegpieten en geen zwarte Pieten meer. Daar heeft die Sinterklaas helemaal geen zin in. Hij is van mening en dat ben ik eigenlijk ook, het is een toneelvoorstelling waar rollen voor zijn geschreven. Een rol van Sinterklaas en een aantal rollen voor zwarte Pieten. Zo wordt het toneelstuk opgevoerd en zo gaat het al jaren.

Nu wordt het voor mij toch wel een ander verhaal, want ik blijf van mening dat er een toneelspel wordt gespeeld zoals het toneelscript is geschreven. Niks over racisme, niks over vernedering, niks over slavernij. Mijn connectie geeft tevens aan dat er geen spelers zijn die de rol van roetveeg willen spelen. Het probleem wordt dus steeds groter. Moeten het gewoon witte Pieten worden, dan? Wie komt er dan weer in opstand?

Ik moet er opnieuw een nachtje over slapen. Sinds wanneer is het de NTR die bepaalt hoe toneelstukken met een jarenlange traditie moeten worden gespeeld. Gebeurt dit ook met een stuk als Hamlet waar Shakespeare rollen heeft bedacht. Bepaalt de NTR dan ook ineens dat de rol van de Prins van Denemarken, Hamlet, opeens een straatveger moet zijn in plaats van een prins.

Van de organisator krijg ik direct een WhatsApp berichtje er achteraan. Niet meteen ‘nee’ zeggen, hé. Ik vraag me echter af, als er geen roetveegpieten beschikbaar zijn, moet ik het dan in mijn eentje gaan doen? Het blijft even stil, zowel van mijn kant als van de kant van de uitnodigende organisatie.

Twee dagen later heb ik weer een berichtje. Het blijft complex. Één iemand heeft aangegeven de rol van roetveegpiet te willen vervullen, de anderen hebben geweigerd. Waar ik het meeste mee zit is, de kinderen. De kinderen hebben een uitnodiging ontvangen. Ze hebben een kleurplaat mogen inleveren en Sinterklaas zal de ingeleverde platen beoordelen. Maar wat nou als er geen Sinterklaas komt.

Het is mijn kinderhart dat zegt: “Je kunt de kinderen niet in de steek laten. Je moet ernaartoe.”

Dan blijken dat er meer en meer organisaties hebben besloten dat de zwarte Piet moet verdwijnen. De politieorganisatie is er daar ook een van. Maar er komen er ook hoe langer hoe meer die het als een racistisch feest gaan bestempelen. Organisaties die van alles erbij halen om het kinderfeest om zeep te helpen. Een rechtszaak om de landelijke intocht te verbieden met Zwarte Piet of roetveegpiet, hoe verzin je het. Het gaat nu echt een kant op dat ik straks niet meer durf. Ik sta voor veiligheid van mijn medespelers maar besef me ook, dat ikzelf, als Sinterklaas de volgende ben die zal worden beschimpt. De lol is ervan lieverlee van af. Gaat het na 25 jaar hobby stoppen?  Ik kijk het nog één jaar aan. Er zullen minder kinderen worden bezocht, al merk ik het bij onze boekingen nog niet. Ik ga er nog een jaartje voor, het kan zo maar de laatste zijn.

Een gedachte over “355. Is het mijn laatste jaar?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.