344. Zwart of Roetveeg

De kogel is door de kerk. De NTR heeft besloten om definitief afscheid te nemen van Zwarte Piet. Er is nog net geen dag bepaald waarop hij ten grave wordt gedragen. Roetveegpieten wordt de inzet als knecht voor Sinterklaas. Hoe vaker ze door de schoorsteen zijn gegaan hoe meer roet men op het gezicht krijgt. Wat een grote onzin. Er is straks geen identieke Piet meer. De handschoenen en maillots van de pieten zijn ook niet meer zwart, maar afgestemd op de kleurstelling van het pietenpak. Ze dragen daarnaast geen gouden ringen meer.

Ik hoorde het gisteravond aan en moest een traan wegpinken. Moet ik me dit jaar nog wel in het Sinterklaaspak hullen. Ik heb me er altijd tegen verzet dat dit zou gaan gebeuren, nu het definitief is geworden ontstaat wederom de discussie. Nog steeds zijn er, net als ik, veel mensen die helemaal niet zitten te wachten op zo’n beslissing. De NTR is van mening dat het Sinterklaasprogramma wordt gemaakt voor heel Nederland en zij beweren dat veel Nederlanders zicht aangesloten voelen bij deze verandering. Ik geloof het niet. Het is steeds slechts een klein clubje dat zich verzet tegen het in stand houden van deze Nederlandse traditie van zwart.

Steeds opnieuw krijg ik de vraag of ik straks met roetveegpieten ga werken of kleurpieten, waar dat laatste fenomeen vandaan is gekomen weet ik niet, want heb je gekleurde schoorstenen. Ik houd vol aan zwart, al proef ik al wel de onhandigheid omdat er naast roetveegpieten ook om traditionele wordt gevraagd bij boekingen. Ik ben er nog niet uit, al blijf de traditionele mijn grootste voorkeur hebben. Daarnaast heeft een aantal mede toneelspelers aangegeven zich niet als roetveegpiet in te willen zetten. De herkenbaarheid is hier de voornaamste reden van.

Opnieuw ontstaan er discussies dat kan niet uitblijven. Voor en tegen zullen recht tegenover elkaar blijven staan. Wie zijn er uiteindelijke de dupe? Ouders met kinderen willen de traditie doorgeven aan het nageslacht, maar moet men dan vertellen dat in hun tijd Sint werd vergezeld met Zwarte Pieten waar het nu ineens Roetveeg Pieten zijn.

Kinderen weten niets van rassendiscriminatie, in ieder geval niet de doelgroep waar het Sinterklaasfeest zo’n geweldige beleving voor is. Het zijn de opstandige volwassenen die ‘roet’ in het eten gooien.

Het zal afhangen van waar de Sint met Pieten zijn intrede doet, op de dorpen zal er beduidend minder weerstand zijn dan in de steden. Maar waar de TV het voorbeeld geeft zullen, scholen, kinderdagverblijven, clubs en bedrijven de trend volgen. Ik wacht het af, maar als er met roetveegpieten gewerkt gaat worden, wil ik niet op de foto of met een balkje over mijn gezicht. Ik wil dit wel privé houden en er niet op worden aangesproken.

Een gedachte over “344. Zwart of Roetveeg

  1. k ben bang dat het vechten tegen de bierkaai wordt. Het tuig uit Amsterdam zal de rest van [normaal] Nederland net zo lang terroriseren tot ze haar zin krijgt omdat de gewone, fatsoenlijke, Nederlander geen zin heeft in een discussie met deze figuren. Zo gaat er weer iets moois verloren; de paasvuren moeten er nu ook aan geloven. Wat volgt? Kerstmis, Pasen? Maar dat verschrikkelijke vuurwerk blijft!

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.