339. Smoked B.Q. meer dan zomaar een barbecuerestaurant

Al een aantal jaren houden we ons bezig met crowdfunding. Kleine bedragen investeren in nieuwe ontwikkelingen of in horeca. Wij houden ons voornamelijk bezig met de horeca crowdfunding, storten zo af en toe een bedrag in een uitbreiding van een restaurant, de aankoop ervan of een overname.

Op 14 mei 2017 worden we door Horeca Crowdfunding attent gemaakt op een project van Smoked Bar B.Q. In Den Haag. Deze onderneming richt zich op het koken door gebruik te maken van een houtskooloven en rookoven, ofwel het koken op echt vuur. De financiering is bestemd voor het aanschaffen van nieuw terrasmeubilair, windschermen en verdere aankleding. Daarnaast wordt met het financieringsbedrag de overeenkomst met hun bierleverancier afgekocht.

Wanneer ik het verhaal heb doorgelezen lijkt het me een goede investering. Een aantrekkelijke rente en een overzienbare looptijd. Ik schrijf ervoor in om na een dag al een bericht te krijgen dat er voldoende investeerders zijn en het beoogde bedrag binnen is. Voorwaar een mooi resultaat, meer mensen hebben kennelijk een goed gevoel om mee te doen.

Dan is het wachten op de ondertekening van de overeenkomsten tussen Horeca Crowdfunding, de bemiddelaar, en de eigenaren van het restaurant. Op 24 mei ontvang ik een e-mail om het toegezegde bedrag over te maken. De contracten zijn kennelijk ondertekend. Hoe snel kan het gaan?

Op 6 juli ontvangen we de eerste terugbetaling onder aftrek van 1% van de ingezette som. En zo vindt vanaf die datum maandelijks de terugbetaling plaats.

Op 25 augustus 2018 valt er een e-mail in de digitale brievenbus. Deze is van de eigenaren van Smoked Bar B.Q. Ze schrijven in de e-mail: ‘Beste Smoked-ambassadeur, Nogmaals dank voor het vertrouwen dat je in ons hebt gesteld. De belangstelling voor de crowdfundactie was overweldigend; binnen een uur was het doelbedrag gehaald. Dit overtrof onze stoutste verwachtingen. We hebben ondertussen niet stil gezeten en al een paar mooie projecten gerealiseerd met het investeringsbedrag. Zo is het terras aangepakt om de uitstraling en het comfort te verbeteren en hebben we o.a. geïnvesteerd in een nieuw rookfilter, nieuwe rookoven en buiten BBQ.’ Het is fijn als je op de hoogte wordt gehouden van de zaken die men beoogd te doen.

De eigenaren melden tevens dat men de investeerders zien als ambassadeurs van hun Smoked Bar B.Q. Zij willen nader kennismaken met deze ambassadeurs en hen laten proeven van hun gerechten. Op 16 september is er een meet en greet. We hebben er wel oren naar en zijn tevens benieuwd waar we zijn ingestapt.

Op 16 september pakken we tramlijn 1 van de HTM. Op de Brasserskade te Delft stappen we in om bij de Gravenstraat in Den Haag uit te stappen. Vandaar is het slechts twee minuutjes lopen, zegt Google Maps. We zijn nog wat vroeg en maken een omloopje. Mensen van de tijd die we zijn staan we exact om 14:00uur voor de deur bij het restaurant.

Het is stil in het restaurant, niemand binnen en slechts twee mensen op het terras. Een keyboardspeler en zangeres maken zich klaar om de middag muzikaal op te luisteren. Terwijl we welkom worden geheten door eigenaar René komt er nog een echtpaar binnen. Zij blijken net als wij crowdfunders te zijn.

Met René lopen we door het restaurant heen. Het heeft een stoere donkere uitstraling. Een open keuken met rookoven. Men heeft gebruik gemaakt van oude investeringen als de afzuiging, maar naar buiten toe heeft men flink moeten investeren om rook en luchtjes uit te stoten. Op de vloer liggen vloerdelen uit een Franse trein. Houtskoolgebrande pilaren geven een uitstraling van een oude saloon. Er is gebruik gemaakt van veel zwart met witte letters. De verdere inrichting is industrieel, maar wel met een warme kleurverlichting, stalen tafelpoten met stoere eiken tafelbladen, stalen stoelen en goed gekozen andere details als muurdecoratie. Ook de buitenkant heeft een robuuste uitstraling. We bevinden ons in een mooi en doordacht barbecuerestaurant. Buiten staat een zwarte grill barbecue opgesteld. “Mensen denken vaak dat het makkelijk is om te barbecueën op zo’n grill”, zegt René, “maar daar is kennis voor nodig.” “En die kennis hebben wij”, voegt hij toe.

We krijgen een plekje aan de tafel buiten. Daar lopen we de andere eigenaar tegen het lijf: Jeroen. Hij is druk bezig met de buitengrill.

Het is stralend weer. Er is veel reuring, flink verkeer dat langs het terras raast. Wandelaars wandelen over het terras. De muziekvrienden, Maria Thevis en Jeroen Minkema, starten hun sessies. Heerlijke ballads krijgen we te horen. Het is genieten. We ontvangen wat muntjes voor een drankje. Een bestelde zoete witte wijn voor mijn lief is niet in huis. Een witbiertje ook niet, maar daarvoor in de plaats een goed gevuld glas donker bier, pittig gebrouwen. Mijn lief kiest voor Rivella.

Als we er even zitten krijgen we een heerlijk tacohapje. Wat er in zit, geen idee? Er is geen uitleg gegeven van wat we voorgezet krijgen. Even later opnieuw een heerlijk hapje, Smoked Chicken Wings (Chilli Glaze). Intussen hebben we een leuk contact met de mede-investeerder. We zitten samen aan een tafeltje en wisselen onze ervaringen uit m.b.t. crowdfunding. Onbekenden voor ons, maar er is een klik. Even later opnieuw een drink. Dan een schaaltje Spareribs, heerlijk gekruid en goed gebrand. Het vlees is zo gaar dat het van het bot valt. Om te besluiten met een aangekleed broodje hamburger.

Zijn er dan helemaal geen verbeterpuntjes? Jawel. Er is geen invalidentoilet. Een grote opstap is een blokkade voor een rolstoeler of rollatorduwer.

Toch moet ik zeggen: “Een mooie kennismakingsmiddag met de eigenaren van het Smoked Bar B.Q. Een prachtig opgezet restaurant met vriendelijke bediening, soms nog wat onwennig met het dienblad, maar ook daar heb ik alle vertrouwen in. Het is een restaurant waar ik zomaar nog eens naar terug ga.” Wil je weten waar het zit: Torenstraat 49 te Den Haag.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.