334. 100 huwelijken met veel plezier, maar….

100 huwelijksbevestigingen, 100 stellen, 200 partners, 15 tot 17 uur per huwelijk. Ik weet dat stelt niks voor bij grote spelers die er wel 800, 900 of meer dan 1000 hebben gedaan. Maar waar ik het over wil hebben is de uitbetaling van een huwelijksbevestiging. Het is absoluut meer dan een hobby, al wordt het wel als zodanig uitbetaald. Een op 1 januari 2018 nieuw in werking tredende verordening van het VNG maakt het nog onaantrekkelijker om trouwambtenaar te zijn. Voor een huwelijk krijg je, afhankelijk van de gemeente waar je bent benoemd, tussen de drie of vijf uur per huwelijk uitbetaald. Soms met wat kleine opslagen, voor de zater- of zondag, de vakantietoeslag en een eindejaarsuitkering. Ga uit van een bruto uurloon van €22,00. Daar houd je aan het eind van jaar ongeveer €45,00 per huwelijk, netto, aan over. Soms denk ik, waar ben ik mee bezig.

Wanneer ik bij een bekende van mij op zijn huwelijk ben staat daar een Buitengewoon Ambtenaar van de Burgerlijke stand die beroepsmatig bezig is. Hij is ingevlogen door een weddingplanner. Ik luister naar hem maar heb niet het idee dat deze man zich heeft verdiept in de zaak. Tot tweemaal toe noemt de ambtenaar een verkeerde naam. Doet een verhaal dat minimaal persoonlijk is. Kennelijk heeft hij, net als ik weleens doe, wat teksten gekopieerd. Dat is gevaarlijk heb ook ik weleens gemerkt. Maar waar ik hier schrik is van het tarief van betrokkene. Meneer heeft een tarief van €800,00 met daarbovenop nog een kilometervergoeding van €0,22 per verreden kilometer. Daar schrik ik echt van en vind ik buitenproportioneel. Ik heb begrepen dat een bekende Nederlander daar nog ver bovenuit vraagt.

Toch denk ik dat de vergoeding van een B.A.B.S. die werkt voor een gemeente waarin hij/zij is benoemd is in geen verhouding staat tot de werkzaamheden en prestatie die de trouwambtenaar levert. Natuurlijk doet niet iedereen het op dezelfde wijze. De één zal er meer tijd in steken dan de ander. Maar ik moet nog zien dat je een huwelijksbevestiging doet binnen drie uur, zoals is opgenomen door het VNG. Denk alleen al aan het bezoek dat je vaker buitenshuis aflegt dan bij je thuis. Zo’n twee tot tweeënhalf uur heb je er zeker voor nodig voor het gesprek en dan komt de reistijd er nog eens bij. Dan de bevestiging op zich. Ga maar gerust uit van één tot anderhalf uur. Dan zit je zoal aan de vijf uur. Dan moet je nog gaan schrijven en bedenken. Ik wil graag advies van wie het slimmer of korter kan dan vijf uur. Natuurlijk ik weet ook wel een blog achteraf, zoals ik doe kost ook weer tijd. Maar dat zou ik gratis willen doen. Is ook voor mij een leuk naslagwerk.

Bruidsparen zijn vaak mondig en eisen soms veel. Waar het vroeger de kerk was waar de echte ceremonie plaatsvond, is dat nu het burgerlijk huwelijk geworden. De keren dat ik een speciale opdracht heb gekregen om uit te spreken tijdens een huwelijkstoespraak is slechts op één hand te tellen, maar toch, soms ben je tevens mediator. Ik maakte het een aantal keren mee.

Het gesprek bij een bruidspaar doet soms ook de ogen knijpen. “Ruim €500,00 moesten we betalen”, zei een bruidspaar. “U heeft een aardig salaris”, voegde de bruid toe. Dan moet je uitleggen dat dit geld niet aan de trouwambtenaar wordt uitbetaald, maar voor de algemene kosten zijn, de legeskosten en dat daaruit ook de trouwambtenaar wordt betaald.

Nog altijd bevestig ik met heel veel plezier huwelijken en beschouw het dan maar als hobby, want een hobby mag geld kosten. In principe niet meer dan één per week, maar twee is geen unicum. Nooit is een toespraak hetzelfde, wat kleine teksten daargelaten. Steeds opnieuw probeer ik op een originele manier een huwelijk te bevestigen. Print het uit, geeft een uitgeprinte versie mee en maak een blog van een huwelijksbevestiging zoals ik deze heb meegemaakt. Op één huwelijk na heb ik er altijd met genoegen op teruggekeken. Hoeveel bruidsparen er nog bij elkaar zijn? Ik heb geen idee. Ik hoor gelukkig niet van echtscheidingen.

Over veertien dagen staat de volgende op het programma. Dan is het trouwseizoen bijna voorbij. Winterbruidjes zijn er weinig. Ik ga er echt weer met veel plezier tegenaan. Het bruidspaar krijgt in haar speech waar ze om heeft gevraagd en het wordt leuk kan ik garanderen.

De mooiste dag van het leven van een bruidspaar in drie uur bevestigen gaat bij mij echt niet gebeuren.

Soms, heel soms wil ik weleens een balletje opwerpen om wat meningen te peilen. Laat die gerust achter.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.