327. Gay Pride vs Varend Corso

Wat hebben de Gay Pride en het Varend Corso gemeen. Beiden vinden plaats in het eerste weekend van augustus, altijd. Beiden trekken een giga publiek. Beiden ook zijn kleurrijk, waarbij het bij de Gay Pride roze is dat de boventoon voert. Bij beiden straalt het enthousiasme uit. Het publiek is laaiend. Deelnemers, figuranten geven alles wat ze hebben. Twee meesterlijke evenementen.

Dit jaar is het voor de achtste keer dat ik als figurant meedoe aan het Varend Corso. Dit keer stap ik op zondag om 11:00uur aan boord van de boot van Vlaardingen. 1000 jaar Vlaardingen. Na een hevige strijd tussen de Duitse Keizer en de troepen van Dirck III wordt de victorie gevierd. De laatste, Dirck, wint namelijk de slag. De Slag bij Vlaardingen luidt een bloeiperiode in van het graafschap dat rond 1100 Holland gaat heten. Dat zullen de strijders op de boot van Flardinga (Vlaardingen), Holland in brengen. De plaatsen waar het Varend Corso door heen komt kunnen de victorie meevieren met de strijders. Een document van Dirck III zal meevaren van Vlaardingen naar Delft en daar worden overhandigd aan de bestuurder van die stad.

Bij de Gay Pride is het me nog nooit gelukt een plekje te veroveren op één van de boten. In Amsterdam wordt ook voor vrijheid gestreden. Vrijheid voor iedereen, ongeacht geslacht, kleur, of geaardheid. Deze vrijheid zou voor eenieder moeten gelden, maar nog altijd is men hier op verschillende plaatsen niet vrij in. Veroordeling om wie of wat je bent hoort niet in onze samenleving thuis. Gun elkaar het vrije leven en oordeel niet. Strijders voor deze vrijheid zullen tijdens de Pride hun enthousiasme laten zien, stralen plezier uit en genieten.

Arrangeurs hebben zich suf bedacht, hoe de aankleding van de boot moet zijn. Thema Heroes bij de Gay Pride en Helemaal Holland in het Westland, Maassluis, Midden-Delfland, Vlaardingen, Den Haag en Delft. Vrijwilligers die al dagen bezig zijn met het maken van de decors, het pimpen van de boten, de bloemen steken en in het sorteren en ordenen van fruit en groentes in het Westen. Het is te hopen dat de temperaturen in het redelijke blijven zodat het fraaie van de decors lang goed blijven.

Het afgelopen jaar hebben Circa 560.000 personen staan kijken naar de tachtig boten die door de Prinsengracht en over de Amstel voeren. De stad ligt lam. Er is geen doorkomen aan. Bij het Varend Corso waren dat er ook ruim een half miljoen. Evenementen die inmiddels hun status dubbel en dwars hebben veroverd. Waar het in Amsterdam om één dag gaat, geniet het publiek bij het Varend Corso dat op drie dagen. Dorpen en steden hebben zich ingezet om er iets moois van te maken.

Het worden opnieuw geweldige spektakels waar het publiek de winnaar van is. Rustig in je opnemen wat er zoal voorbijkomt. De muziek zal schallen, dat is gebruikelijk. Het enthousiasme van de walkant zal overslaan naar de figurant en zal hen blijvend aanmoedigen, want het is vermoeiend, dat kan ik u vertellen.

De kleurschakering zal ook dit jaar prachtig zijn. Bloemen die op kleur zijn gestoken. Fleurige en aangepaste kleding. Zowel bij de Gay Pride als bij het Varend Corso. Ruim 80 boten bij de Gay Pride en 41 bij het Varend Corso. Het feest zal zowel in Amsterdam als in het Westland en Omstreken, massaal zijn. Het wordt genieten door zowel de walkanter als de figurant en niet te vergeten de schippers. Ik wens u een prachtig evenement toe.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.