314. Een bijzondere ontmoeting

Het is schitterend weer, mijn lief heeft nog een weekje vrij. Prachtig mooi fietsweer. Eerst nog even bij de fysio langs en dan op pad.

We rijden richting Maasland, het is rustig op het fietspad. Wij rijden over het voormalige treintracé. Een hard voorbij scheurende motor verbreekt de stilte door vol gas de Gaag af te rijden.

Na door de kern van Maasland te zijn gereden schieten we onder de A20 door, rijden een stukje parallel aan de snelweg en belanden op de Zuidbuurt. Het is tijd voor een kopje koffie. Wanneer we langs de golfbaan Schinkelshoek zijn gereden passeren we een boerderij. Aan de weg staat een paal met allemaal pijlen. Groente, eieren, jams, en siroop. Op het terrein zit een grote groep mensen aan de koffie.

We draaien het pad op en zetten onze fietsen neer. “Kunnen we hier koffie drinken”, vraagt mijn lief. Onmiddellijk staat een van de dames van de tafel op en vraagt hoe we onze koffie drinken. Ik schat haar een jaar of 18, 19. Een vrouw, zittend op een stoel, met een sigaret in hand, zegt: “we schenken hier geen koffie, maar we zitten toevallig net aan de koffiepauze, dus ga zitten.” Zij is een nog jonge leidster en heeft de leiding over de groep met een geestelijke handicap. We zijn beland op een zorgboerderij. Stevige jongens zitten aan de tafel wat te donderjagen, een meisje maakt met een mesje haar nagels schoon. Dan komt het meisje met twee kopjes koffie aan wandelen. Het evenwicht is niet helemaal je dat. We pakken twee stoelen en schuiven aan. Naast ons zit Kees, een oudere vrijwilliger. Wat zijn ogen zien maken zijn handen. Hij werkt vaak met steigerhout en de stevig gebouwde jongens helpen hem hiermee. Vol trots vertelt hij wat al zoal gemaakt heeft.

We hebben koud onze koffie op als het ‘koffie’meisje naar ons toe komt. “Willen jullie de kippen zien”, vraagt ze. Natuurlijk willen we dat. We lopen gedwee achter haar aan. Ze vertelt over alles wat we tegenkomen. Ze laat de alpaca’s zien. “Die ene lijkt naar de kapper geweest, die andere komt net uit zijn bed”, zegt ze en wijst op de kuifjes op hun hoofd. Even verderop noemt ze de pony’s bij naam. Ze kletst aan een stuk door, het petje op haar hoofd doet ze regelmatig af en weer op. Er staan allerlei producten in de moestuin vertelt ze, munt, tijm, oregano, maggieplanten en bieslook. Moet je eens proeven, die bieslook, geeft ze aan en trekt wat stukjes van het kruid af. Ze bijt op een stukje en zegt “lekker”. Wij krijgen ook. Uit goed fatsoen bijten we op een stukje, maar in een gerecht smaakt het wel, hier spugen we het uit. Als ze bij de basilicum komt, zegt ze dat dit lekker is in de courgettesoep. Met haar vingers wrijft ze langs de bladeren van de kruiden en houdt haar vingers onder onze neus. “Lekker hé”, zegt ze.

Dan door naar de kippen. Ze vergaard de eieren en houdt ze voorzichtig in de hand. Ze maakt het hok open en praat tegen de kippen. Ze lopen achter haar aan. Achter in het konijnenhok heeft een eend een nest gemaakt en brengt er zijn kuikens groot.

We lopen terug naar onze fietsen als we Piet tegen komen. Een zestiger die ook woont op de locatie. “Kijk ie uit met die snoeischaar”, zegt ze lachend. Piet praat met een hoog stemmetje terug. “Ja, ja”, zegt hij.

Wanneer ze alles heeft laten zien, neemt ze ons mee naar de winkel, waar de jams, de sap en de eieren staan. “Willen jullie nog wat kopen?” vraagt ze. We kiezen voor een bramensiroop. “Niet zo opdrinken, hé”, is haar advies. Ze leest het etiket. Met zeven delen water staat erop. Een medewerkster in de keuken roept “of in de yoghurt.” Er wordt meegedacht hier.

Wanneer we hebben afgerekend, geeft ze ons een hand. “Jullie zijn leuk”, zegt ze, “dat ga ik vanavond tegen mijn mama en papa vertellen.”

Nog even huizen we bij vrijwilliger Kees, hij maakt met nog twee uit de kluiten gewassen jongens een konijnenhok. “Ik heb hier zoveel plezier”, zegt Kees.

Als we wegrijden zwaait onze gids. We hebben haar een leuke dag bezorgd en zij ons.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.