309. Toen luilak, slaapzak nog bestond

Heb je je maatregelen al genomen en zet jij vrijdagavond de bel af? Het is bijna zaterdag voor Pinksteren, dus luilak, slaapzak. Wie kent het nog? Een folkloristisch gebeuren dat slaapkoppen uit het bed haalt door zeer luidruchtig herrie te maken. Niet overal kent men deze traditie. In het Noord-Hollandse leeft het meer dan verderop in het land. Maar ook bij ons, in Den Hoorn, is het een vermakelijke activiteit.

Al op vrijdagavond worden deurbellen uitgezet, gedemonteerd of een spijkertje door het gaatje van de trekbel gestoken zodat je niet op bewuste zaterdag om vier, vijf, of zes uur in de ochtend uit je bed wordt gebeld door baldadige jeugd. Dat is bij ons thuis ook zo. De ‘stroom’ wordt van de bel gehaald. Alleen wij zelf zijn stiekem al lang en breed uit bed, waar vader en moeder nog in hun twijfelaar liggen.

Waar we op nog jongere leeftijd met een step rondrijden met daarachter een sliert aan conservenblikken, krijgen we op latere leeftijd de fiets aan het janken. Weer later gaat de knalpijp van de bromfiets af en rijd je met een oorverdovend lawaai door de dorpse straten. Met groepen van twintig of dertig bromfietsen richting Schipluiden, De Lier of Delft. Het geeft een ernorm lawaai. Voor sommige vroeg opgestane kleinere kinderen blijft het bij belletje leuren. Onze ouders houden niet van deze baldadigheid, al zou ik diep in het hart van mijn vader hebben kunnen kijken, dan weet ik zeker dat hij het altijd prachtig heeft gevonden. Hij hield wel van wat reuring en kon zelf ook vaak ondeugend zijn.

We gaan die dag al vroeg uit bed. Het is immers luilak. Op vrijdagavond voorafgaand aan de Pinksterzaterdag ben je al druk in de weer om je fiets luilakproof te maken. Je monteert een busje achter op je fiets met een touw naar de naaf van de fiets, laat er een paar druppels petroleum vallen op het touw en bevestigt een spijker boven op het blik. Door het rijden met de fiets wordt een jankend geluid geproduceerd dat mensen wakker moet maken. Door straten, poorten en pleintjes wordt de buurt onveilig gemaakt. De bromfiets maakt nog veel meer herrie, door het achterste stuk van de knalpijp los te schroeven overschrijdt het geluid het maximale aantal decibellen.

Op de zaterdag voor Pinksteren organiseert de voetbalvereniging Delft ook het zgn. luilaktoernooi. Al rond de klok van zeven uur is het verzamelen op de parkeerplaats van (toenmalig RK)SV Den Hoorn, waar ik dan leider ben van een elftal, om op de fiets naar het terrein aan het Agnetapark bij de Gistfabriek te fietsen. De dauw ligt vaak nog op de velden als om acht uur het eerste fluitsignaal klinkt. Met Delftse voetbalverenigingen wordt er gespeeld om de luilaktrofee.

In Delft lijkt het uit de hand te lopen met luilak, waarop bakker Jacob B. van Holst, organisator pur sang, besluit om er een muzikaal spektakel van te maken en een optocht te organiseren. Delft wordt op die manier wakker getetterd met muziek en majoretten. Na afloop mogen de meelopers een versnapering uitzoeken. Ik heb er nooit aan deelgenomen, maar weet wel van het bestaan af. Er zijn beelden van op youtube.

Als het niet alleen bij baldadigheid blijft en de verkeersveiligheid te wensen overlaat, wordt de politie erbij gehaald en mag men pas vanaf zes uur herrie maken. Brommers zonder knalpijp worden verbaliseerd. De grap is er vanaf. Langzaamaan verdwijnt een folkloristisch gebeuren uit het Hoornse.

Ik hoef (helaas) nu niet bang meer te zijn dat ik op Pinksterzaterdag noodgedwongen vroeg uit de veren moet. Het is wel altijd in mijn herinnering blijven hangen.

2 gedachtes over “309. Toen luilak, slaapzak nog bestond

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.