307. Wedstrijd Belgen – Bokken weinig spectaculair

De derby tussen Belgen en Bokken staat op het programma, en dat voor de cup Midden-Delfland. Ik mocht de wedstrijd eerder in 1977 fluiten. Altijd speciaal.

Het is kwart voor twee als ik richting sportpark Schipluiden rijd. Weinig mensen op weg naar de derby der ‘lage landen’. Op het sportpark aangekomen wemelt het van de fietsen. Ik kan er nog net aan een plekje vinden en zet mijn fiets met kettingslot vast aan de paal van de fietsenrekken.

Ik wandel naar de kantine als ik twee mensen van de WOS voorbijloop. Staan ze op potentiele mensen te wachten die men wilt interviewen? De Burgemeester, ja die hadden ze al gespot, hem was de eer te beurt gevallen een praatje te doen. Verderop zit de stemming er al goed in. Het terras is redelijk bezet, maar niet overdadig druk.

De tap is open, het weer werkt mee, een stralende zon doet wat er wordt verwacht: een mooie ambiance voor een historie die moet worden voortgezet. Spelers die zojuist nog een opwarmrondje deden, vertrekken richting kleedkamers. Het veld ligt er als een spiegel bij. Letterlijk en figuurlijk. De zon doet daar z’n uiterste best voor.

Dan om twee uur betreden de matadoren de autobandengrasmat. Keurig achter elkaar lopend, alsof het om een interland gaat, wandelen ze naar de middenstip. Voorop de leidsman met twee secondanten.

De burgemeester neemt het woord refereert aan de historie die in de jaren 1930 is ontstaan en wenst de teams een prettige maar bovenal sportieve wedstrijd.

Als de teams zijn opgesteld klinkt het beginsignaal. Het eerste balcontact is er. Maar dan opeens een uitglijdende scheidsrechter en twee teams die het veld weer verlaten. “Wat is er aan de hand”, hoor ik in mijn omgeving. Een afkoelingsperiode, nu al, ja, het is warm. Mijn telefoon geeft aan dat het 29° Celsius is. Maar nu na twee minuten al. Na elke twee minuten stoppen, dan kan het een lange middag worden.

Naast mij komt een jonge vrouw staan. Ik kijk op het wedstrijdboekje wat men zoal te melden heeft. De vrouw vraagt of ze even mee mag kijken. Ik had ze even niet herkend, kwam vast door mijn zonnebril.

De wedstrijd ligt intussen stil. Er is uitgebreid tijd om een biertje te gaan halen. De geluidsinstallatie gaat aan en de muziek schalt over het sportpark. Als snel gonst het over het sportpark: “De scheids heeft zijn pols gebroken.” En nu.

Even later komt er een nieuwe scheidsrechter aanfietsen, Hij mag voor deze gelegenheid met zijn fiets naar de kleedkamer. Tas over de schouder hangend fietst hij onder luid applaus tussen de menigte door. Na zo’n 10 minuten is de man in het zwart klaar met verkleden en wordt de wedstrijd hervat. Een wedstrijd die niet als ‘hoogstaand’ kan worden aangemerkt. Schipluiden wat verzorgder voetballend dan Den Hoorn. Het verschil in klasses is nauwelijks te zien. De wil om te winnen is bij Schipluiden duidelijk hoger dan bij Den Hoorn.

Naast mij aan het hek komt een groep supporters van Schipluiden staan. Zij hebben pitches bier gehaald. Gewoon drie op een groep van zes personen. Ik dacht dat er geen alcohol meer langs de velden mocht, maar dit is vriendschappelijk, dan is het kennelijk geen probleem.

Op het terras trekken mannen hun shirt uit. Dames hebben dunne blouses aan. Blote armen zijn zichtbaar, versierende taferelen in blauw getekend. Het weer is fantastisch, al merk ik al wel dat ik vergeten ben om mijn gezicht in te smeren.

1 – 0. Schipluiden is de eerst scorende ploeg. Er worden fouten gemaakt in de achterhoede van de op bezoekzijnde ploeg. Even later 2 – 0. “Tien, tien, tien”, wordt er vanaf het terras geroepen. Maar dat is niet te hopen.

Dan zie ik de ‘eerste’ scheidsrechter voorbijlopen. Hij heeft inderdaad zijn pols gebroken en is op weg naar het ziekenhuis. Hij had ongetwijfeld een andere aftocht gewild. Door de warmte is er een extra rustmoment ingelast. Even wat water drinken.

Het is rust. Opnieuw worden er pitches aangerukt. Ik kom even te spreken met iemand die kunstgras levert en wil er iets over weten. Het blijkt voor de leverancier een dure geschiedenis te zijn met allerlei licenties die men met de KNVB moet afsluiten.

De helden komen opnieuw het veld op voor de tweede helft. Al na 10 minuten is het weer raak. 3 – 0. Een blunderende keeper die onder de bal doorgaat en een strakscorende Schipluidenspeler tillen het resultaat op.

Het vierde doelpunt heeft een luchtje. Waar de grensjager terecht wijst dat het ingooi is voor Den Hoorn, wijst de scheidsrechter de andere kant op. Spelers en trainer van Den Hoorn hebben er zo hun bedenkingen bij en benaderen de scheidsrechter iets te dichtbij. Het loopt met een sisser af. Als de inworp wordt genomen is dat een complete assist. De speler van Schipluiden gooit verder dan dat hij trapt. Een complete voorzet: 4 – 0. Opnieuw scandeert men het getal met dubbele cijfers.

Een speler van Den Hoorn meent de snelle buitenspeler van Schipluiden een dusdanige trap te mogen geven, dat hij het voor de rest van de wedstrijd wel kan vergeten. Het valt mee, de waterzak doet wonderen, maar levert wel een gele kaart op voor de Den Hoorn-speler. Even later nog één. Even dreigt het grimmiger te worden, maar de gemoederen bedaren. Legt Den Hoorn zich al bij deze uitslag neer?

Na wat fouten in de achterhoede van Schipluiden is men met een inhaalslag begonnen bij Den Hoorn, 4 – 1 en even later 4 – 2. Naast mij komen er nog wat pitches bij. De glazen zijn nooit leeg.

Een bal tegen het scorebord geeft ineens een betere weergave van de tijd. Waar streepjes van cijfers zijn verdwenen, komen ze weer naar voren waar de bal er zojuist tegenaan is geschoten. Nog vijf minuten. Ik vind het genoeg, mijn kop staat in de fik, ik wandel richting uitgang. Dan plots zie ik iets met de tijd gebeuren op het scorebord. Is het ding van slag na die treffer met die bal, of zit er iemand met zijn tengels aan de knoppen. Op de valreep mag Den Hoorn nog één keer scoren waardoor de eindstand komt op 4 – 3. Gezien de verhoudingen in de wedstrijd een terechte uitslag, al zal men daar bij Den Hoorn vast anders over denken.

Als ik het terrein afloop wordt de geluidsinstallatie harder gezet. De DJ gaat aan de slag. Het blijft nog lang onrustig op het dorp, door de ver schallende muziek. Schipluiden zal er een beste dag aan hebben gehad. De penningmeester zal in zijn handen wrijven. Het extra kwartje op het biertje levert extra knaakkies op. De bierwagens kunnen weer aankomen rijden en de voorraad aanvullen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.