306. 700 bezoekers in een uitverkochte Rijswijkse Schouwburg

Naar mate René met zijn theatertour meer in de buurt speelt worden wij daar ook meer bij betrokken. Mensen die kaartjes hebben gekocht voor een van zijn optredens schieten ons aan. We krijgen de complimenten. “Wat hebben we genoten.”. “Wat is ie gegroeid.” “Wat zit er een mooie boodschap in zijn show.” “Van wie heeft het?” Veel van de opmerkingen kunnen/moeten we bevestigend beantwoorden. Sommige vragen beantwoorden we ook. Maar soms ook komen er opmerkingen waarbij men niet helemaal begrijpt hoe het eigenlijk of werkelijk zit. “Hij doet altijd iets over jullie, wat vinden jullie daar nu van?” “Je werd weer behoorlijk te kakken gezet”, tegen mijn lief. “Is het allemaal werkelijkheid wat hij over jullie doet.” We lachen erom. Thuis is hij onze zoon, op het podium zijn wij zijn theaterouders. In het begin hebben we het er best lastig mee gehad, mijn lief meer dan ik. Maar we zijn er aan gewend geraakt. En zolang hij succes heeft met de grappen over ons is dat voor ons geen probleem. We kennen hem, door en door, en weten ook hoe hij van ons houdt. Nooit zal hij ons, de werkelijke ouders, te kakken zetten.

Wat we ook vaak te horen krijgen is: “Gaan jullie altijd mee?” of “Je hebt voor vanavond toch ook wel kaarten.” Mensen vragen ook of we moeten betalen voor een voorstelling die we bezoeken van René. En sterker nog: “Kan je voor ons geen kaartjes regelen.”

Een fenomeen is ook dat we foto’s toegestuurd krijgen als er iemand met hem op de foto is geweest. Men probeert spontaan Facebookvriend te worden met mij. Onbekenden die daar een verzoek toe doen. “Waarom”, vraag ik me af. Het blijven toch vreemde gebeurtenissen.

Toevallig waren we erbij in Delft. Daar waren bekenden, of vage kennissen die je dan op de schouder tikken. “Het was gaaf.” “We hebben genoten.” “Jullie kunnen trots zijn.” “Is ie thuis ook zo grappig?” Mensen die ons normaal niet groeten komen ineens een praatje maken, om de volgende dag het hoofd weg te draaien als je ze tegenkomt. Het blijft een vreemde wereld.

In Naaldwijk waren we er niet. “Waarom niet”, vraag een buurtgenoot, “hij is zo dichtbij.”. Ach je kunt niet alle shows volgen. En ook wij hebben ons eigen leven, met alles wat er omheen hangt.

Vanavond speelt hij ‘Ik Beloof Niks’, ‘één van zijn laatste solotour shows van dit seizoen. De Rijswijkse Schouwburg is ‘the place to be’.

We zijn erbij. We genieten. Zijn trots op wat hij op het podium van de theaters neer zet. Ik weet hoe ’n moeite het kost om zo’n show te maken, we krijgen het regelmatig van hem te horen. Grappig zijn is niet altijd even makkelijk. Het kost moeite en er zijn avonden dat het niet loopt zoals het moet lopen. Het publiek maakt wel degelijk deel uit van zijn show, je kunt zo rad van tong niet zijn, als men niet meedoet, maakt hij er ook niets van. Er zijn avonden geweest dat hij meer ziek dan beter was, waar de zaal het niet heeft gemerkt. Maar de show must go on. Er werd gespeeld en ook de derde helft liet hij zich van zijn beste kant zien. Want eens een artiest, altijd een artiest. Je kunt het geloven of niet, maar het podium is zijn thuis, meer nog dan zijn eigen appartement.

Het wordt vanavond opnieuw een feest, dat weet ik zeker. Mensen op het dorp, kennissen en familieleden hebben al aangegeven er vanavond bij te zijn. Bijna 700 genieters die bij ‘onze’ René komen kijken. Het is machtig. Vol trots bezetten we twee plaatsen en genieten opnieuw mee met wat we al een aantal keer hebben gehoord en gezien, maar het verveelt niet.

Voor wie gaat kijken wens ik een hele fijne en leuke avond toe.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.