295. Kringloopwinkels hebben bestaansrecht

Wat een geweldige winkels zijn de kringloopwinkels toch. Soms hebben ze iets niet in voorraad maar er zijn andere kringloopwinkels zat in de buurt waar je dan weer terecht kan. Ze schieten als paddenstoelen uit de grond. Vintage noemt men het wel. Vintage een chique woord voor tweedehands. Maar wat is er verkeerd aan tweedehands. Spullen voor hergebruik. Waar een ander op is uitgekeken kan nog even goed zijn voor de volgende gebruiker. Vaak zijn de spullen goedkoper dan bij A.C. Tion of op Marktplaats.

Een van de eerste kringloopwinkels zag je op TV. Bij de TV-serie Swiebertje had zijn vriend Malle Pietje al een allegaartje in zijn winkeltje staan. Vaak wordt bij ons dit winkeltje aangehaald als mijn vrouw weer iets heeft gevonden bij een kringloopwinkel.

Kringloopwinkels zijn de modetrend van net na de eeuwwisseling. Waar de crisis zijn intrede deed bloeide de kringloopwinkel op. Zo erg dat er zelfs een IOS app. en een Android app. is die aangeeft waar je een kringloopwinkel in de buurt kan vinden. Makkelijker kan niet.

Kringloopwinkels zijn er met verschillende intentie. Er zijn er met een commerciële achtergrond, goede doelen winkels, opbrengsten bestemd voor het onderhoud van de kerk, maar ook winkels om mensen met een achterstand op de arbeidsmarkt weer uitzicht te geven om terug te komen in het arbeidsproces. En allemaal hebben ze toch wel hetzelfde doel, geld generen voor welk doel dan ook, maar ook hergebruik van goede spullen.

Verenigingen en clubs die geld willen voor een verbouwing van het clubgebouw, renovatie van de inventaris of nieuwe clubkleding, organiseren maar wat graag een kringloop of rommelmarkt om een nodige financiële bijdrage binnen te kunnen slepen voor het doel waarvoor het is opgezet.

Er zijn er ook die er zijn voor het sociaal gebeuren. De koffietafel is er belangrijker dan de de verkoop van spullen. Al moet er natuurlijk wel verkocht worden.

Naast de winkels heb je tegenwoordig ook de Facebook kringloop. Elk dorp, stad of gehucht heeft er één. Je mag er alleen lid van worden als je bent aangedragen door iemand die al lid is van die site. Dan moet ook de beheerder er nog een plasje overheen doen en dan ben je lid van de club van dichtbijhandel.

Het zal u niet gek in de oren klinken dat wij lid zijn van zo’n facebooksite maar ook dat we de app. op onze telefoon hebben geïnstalleerd. Zijn we ergens op vakantie of onderweg dan bezoeken we een kringloopwinkel. Vaak niet eens voor ons zelf, maar voor familie, vrienden en kennissen die een opdracht hebben gegeven om te zoeken of te te snuffelen naar iets speciaals. Behoeftes worden vaak tijdens een verjaardag of feestje gedropt, wetend dat mijn echtgenote in een kringloopwinkel als vrijwilliger actief is. En ze kan ontzettend goed zoeken.

Tijdens onze bezoeken komen we ook wel vaak rotzooi tegen. Spullen die het aanzien niet waard zijn, vies zijn of kapot. Dat is het kaf onder het koren. Winkels die geen of nauwelijks aandacht besteden aan hun waren. Soms zijn het allegaartjes, staan spullen niet gesorteerd en heeft men spullen zomaar in de winkel ‘neergepleurd’. Andere keren komen we in een kringloopwinkel waar het een verademing is om rond te neuzen. Vitrines met echte waardevolle spullen, paskamers bij de kleding, maar ook waar men op creatieve manier gekregen kasten en meubels zo hebben omgebouwd dat de winkel een toonzaal is.

Elke winkel doet het op zijn eigen manier, alleen waar het gaat om commerciële kringloopwinkels ligt er een concept achter de winkelketen. Vaak zijn de prijzen daar ook beduidend hoger. Daar gaat het om de winst, zijn medewerkers ook vaak in dienst en moet er dus brood op de plank komen.

Mijn vrouw is verbonden aan de Habbekrats in de Lier. Een begrip in dit dorp, niet alleen om de goede doelen waar vier keer per jaar geld wordt weggegeven aan goede doelen, maar ook om de klantvriendelijkheid. Bij de Habbekrats kan je spullen inleveren, op laten halen en thuis laten brengen. Een goede doelenkringloop die zijn bestaan, van even meer dan vijf jaar, al heeft bewezen. Zo af en toe heeft men speciale acties met boeken, speelgoed, CD’s, Dvd’s of met kerst met kerstspullen. Leuke acties waar men op afkomt en waardoor het druk is in de winkel.

Bij de Habbekrats gaat het ook om het sociale. Gezelligheid en medeleven is belangrijk en de koffie is altijd bruin. Ieder mag er zijn zoals men is. Naar eigen inzicht mag men functioneren. Iedereen is de baas van de toko.

De winkel is open op woensdag t/m zaterdag, van 09:00 tot 17:00uur m.u.v. zaterdag dan van 09:00 tot 16:00uur. Spullen kunnen worden gebracht tijdens de openingstijden en op woensdagavond. Grote spullen als banken en kasten moeten even in overleg worden aangeleverd. Door uw gebruikte en niet meer nodig hebbende spullen ondersteunt u doelen die het vaak hard nodig hebben. Morgen, 17 maart 2018, is er weer zo’n uitreiking van cheques aan goede doelen. Het zal er ongetwijfeld weer emotioneel aan toe gaan.

Het adres: Kringloopwinkel De Habbekrats, Lierweg 61, 2678 CT De Lier. U kunt ook eens kijken op hun website

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.