286. Een voornaam is ook maar een naam

Een voornaam is maar een naam. Ik kwam ter wereld met de voornamen: Adrianus Lambertus. Vernoemd naar de vader van mijn vader, Arie van Meurs en opa Bertus Charlier, de vader van mijn moeder. Zo ging dat vroeger, waar men tegenwoordig vaak een voornaam associeert met een groot sportmens, filmster, favoriete vriend of vriendin of men kijkt naar het lijstje dat de meest gebruikte nieuwe namen publiceert. Overigens staat op mijn geboortekaart mijn roepnaam als Adrie. Zo werd ik vroeger ook genoemd, Adrie. Naarmate ik ouder werd ging men mij Aad noemen.

Waarom ik geen toegevoegde naam Maria heb gekregen is mij een raadsel. Ik kan het niet meer navragen. Mijn drie broers hebben die naam wel meegekregen. Het sluit bij hen de rij voornamen. Deze voornaam is meestal een logisch gevolg bij mensen die de katholieke leer aanhangen. De toevoeging is in de jaren 60 van de negentiende eeuw een traditie om alle kinderen, ook de jongens, de naam ‘Maria’ als een van de voornamen te geven.

Wanneer ik word uitgenodigd om een huwelijksbevestiging te voldoen kijk ik altijd naar de voornamen. Waar zou zo’n voornaam vandaan komen? Weet men de betekenis van zijn of haar voornaam. Ik zoek er altijd even over op internet. Kan ik er wat mee in de toespraak die ik houd? Kan reuze interessant zijn.

Waar ik ook naar kijk is de reeks van eerste letters van de voornamen. Omdat ik 23 jaar als personeels- en salarisadministrateur heb gewerkt heb ik altijd geprobeerd om de voorletters te koppelen aan de achternaam. Soms dacht ik, dat kan toch niet waar zijn. Hoe kan je zo’n keuze maken. Simon Theodorus Adrianus Nicolaas Pot, (STANPOT) Hendrika Odelette Frederike Stadt (HOFSTADT). Waar een vrouwelijke collega Kimberley Adriana Renate Irene Nicolette – K.A.R.I.N. als voornamen heeft gekregen en haar roepnaam ook Karin is. Jan Smit noemde zijn dochter Emma Monique Maria Alida – E.M.M.A. Voorletters zijn ook geschikt voor een subtiele vernoeming. In Amsterdam loopt een Andy Jaime Anthony Xander (A.J.A.X.) rond. Theodorus Otto Martin kan een mooi eerbetoon zijn aan broer Tom.

Voornamen worden vaak ook bepaald door de afkomst. Namen als Ernest-Jan, Olivier, Roderick, Lodewijck (met ck) voor jongens en Isabella, Frederique voor meisjes worden vaak geassaisoneerd met adel, waar dat helemaal niet zo hoeft te zijn. Ik trouwde ooit een Hugo-Maximiliaan waar de namen afkomstig waren van beide opa’s Huug en Max. De bruidegom was machinebankwerker.

Aan een eenmaal gegeven voornaam kan je zelf weinig kosteloos meer doen. Het is nog wel mogelijk. Een aantal reden: Er is een fout gemaakt bij de geboorteaangifte; Er is een fout gemaakt in de spelling van de voornaam; De gekozen voornaam verwijst naar een persoon die nare associaties oproept; De voornaam leidt ongewenst tot pesterijen of vervelende vragen; Het kind wordt gepest met de voornaam. Notariskantoren moeten worden ingeschakeld om je hier behulpzaam bij te zijn.

Heeft het altijd een kans van slagen? Voorafgaand aan het verzoek tot voornaamswijziging zal het notariskantoor altijd een nauwkeurige inschatting maken omtrent de kans van slagen. Als blijkt dat de slagingskans klein is, zullen zij hun klant daarover altijd eerlijk informeren en waar mogelijk alternatieven aanbieden. Het advies omtrent de slagingskans van een naamswijzigingsverzoek is gratis. De definitieve voornaamwijziging is niet kosteloos.

Soms neemt men zelf een nieuwe voornaam. Artiesten hebben hier nog weleens een handje van. Een voorbeeld hiervan is de zanger Jacob Marinus (Jaap) Bakker. Hij is nu bekend onder de naam Marco Bakker. Nu nemen artiesten vaker een andere naam aan. Klinkt nationaal of internationaal beter. Bekende naamswijzigingen Willeke Alberti – Willy Albertina Verbrugge, André van Duin – Adrianus Marinus Kyvon. Zo ook onze jongste zoon André Petrus Maria van Meurs – Andrew Mathers. Namen overigens die men niet wijzigt in de Basisregistratie Personen (BRP).

Waar ik maar helemaal niet over ga hebben is het bijnamenfenomeen. Vaak krijgt men op dorpen een bijnaam. Gerelateerd aan vaders beroep of onhandigheid. Zo had ik er zelf ook één: Ali. Waar ie vandaan kwam, Joost mag het weten. Ik keek om als men Ali riep. Nu zou dat anders zijn, denk ik. Toen ik in Den Hoorn woonde kende ik de meeste bijnamen. Nu, als ik op een verjaardag zit in mijn huidig woondorp, en men begint over Jaap Gras, Kees Mus, de Mol, de Berenboer, Rinus Bloemkool, dan haak ik af. Ze blijven wel mooi die bijnamen, waar ze vaak vandaan komen weet men niet meer. Men weet wie er mee bedoeld wordt en dat is voldoende. En zo is een naam maar een naam.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.