274. Delft Vertelt. Maar wie vertelt er eigenlijk?

Op 17 december jl. deed ik mee met de vertelsessie van Delft Vertelt. Dit keer in een Wintereditie. Vertellers zijn zij die zelf iets hebben meegemaakt in de stad Delft, dat zijn de voorwaarden voor het verhaal.

Begin 2017 kwam ik de website tegen van Delft Vertelt. Ik had er wel oren naar en stuurde een e-mail naar de organisatoren. Even bleef het stil. Maar dan volgt er een uitnodiging. Op zondag 10 september heeft men een plekje voor mij ingeruimd voor mijn verhaal. Helaas moet ik dan een keuze maken. Wordt het Monumentendag bij mijn werkgever of Delft Vertelt. Omdat het voor de laatste keer is dat ik rondleidingen kan doen in het mooie Jan den Huyterhuis, waar mijn werkgever is gevestigd, kies ik voor de optie Monumentendag. Ik laat de organisatie weten dat ik graag voor de volgende sessie wil worden uitgenodigd en zo gebeurt dat ook.

Begin oktober krijg ik een uitnodiging om een keer te komen praten. Ik zoek vanuit mijn blogs een aantal verhalen die voldoen aan de voorwaarden die men stelt. Eén ervan heb ik beschreven alsof ik het niet zelf heb meegemaakt, wat wel het geval is. Die ga ik herschrijven. De overigen zijn wel zelf beleefd.

Na afloop van mijn werk fiets ik langs bij het echtpaar dat nauw betrokken is bij de organisatie van Delft Vertelt. Ik word er hartelijk ontvangen. Ik mag uitleggen wie ik ben en men aanhoort wat ik heb te vertellen. Het is een gezellig gesprek. Tijdens dit gesprek kiezen we het verhaal dat het gaat worden. Dat is het herschreven verhaal. Een verhaal waarbij ik mijn jongste zoon ga verhuizen vanuit huis naar een flatje in Delft. We spreken af dat ik nogmaals langs zal komen en dan ook voor hen zal vertellen wat ik op de presentatie dag zal gaan doen.

Half november, ik ben net klaar met werken, fiets ik opnieuw vanuit Schipluiden richting mijn oude werkgever. Vlakbij woont het echtpaar waar ik de afspraak mee heb gemaakt. Het is gelukkig beter weer dan de vorige keer dat ik de afspraak heb gemaakt. Toen moest ik me in het regenpak hijsen.

Na een kopje thee met zelfgebakken cake, mag ik ‘op’. Ik vertel mijn verhaal en dat gaat me goed af, vind ik zelf. Gelukkig vinden mijn aanhoorders dat ook, al zijn er wel wat aantekeningen gemaakt. Ik moet mijn rust nemen, na een grap. Dingetjes nog wat uitkristalliseren, maar verder zijn er weinig op- en of aanmerkingen. Na een uurtje vertrek ik weer. Het zit in de pocket. Dan onderweg een gigantische hoosbui. Tijd om een regenpak aan te trekken heb ik niet. Je kunt maar éénmaal nat worden, dus fiets ik in de bui terug naar huis.

Ik lees mijn verhaal nog wat keren door. Verzin er nog iets bij wat van wezenlijk belang kan zijn en dan moet het erin zitten. Op 11 december is de generale en ik ben er klaar voor.

Dan begint het op 10 december giga te sneeuwen. Al in korte tijd ligt er meer dan 12 cm sneeuw. Gelukkig dooit het later in de middag, maar de opgeschoven sneeuw veroorzaakt wel gladdigheid. Op 11 december heeft men boven besloten om er nog een schepje bovenop te doen. Code rood wordt er aangegeven, dat betekent niet de weg op gaan als het niet strikt noodzakelijk is. Maar wat is strikt noodzakelijk. Een generale repetitie is niet niks. Toch waag ik het er niet op. Dan maar geen generale.

Dezelfde dag nog krijg ik een berichtje. ‘Kan je a.s. woensdag, Aad’. Bij de generale repetitie zijn slechts twee vertellers komen opdagen. Ik beantwoord dat ik bereid ben, mits het niet glad is, om de 13e te komen.

Ook op 13 december is het regenachtig weer. Dan kan ik kiezen voor het regenpak of de auto. Ik kies voor de auto, alleen ‘ik bin zunig’, en probeer mijn auto zo neer te zetten dat ik niet hoef te betalen. Ik google wat op de kaart van Delft en vind een plek waar ik mijn auto gratis kan neerzetten. En zo parkeer ik mijn auto in de Van Assendelftstraat. Volgens de overzichtskaart van parkeren Delft is het daar vrij parkeren. Maar ik heb van collega’s begrepen dat kaarten niet altijd zijn bijgewerkt. Op het tijdstip van deze blog heb ik nog geen parkeerboete binnen.

Dan wandel ik door de regen richting Rietveld. Bij de Oosterstraat probeer ik over te steken als er een auto aan komt. Hij heeft mij kennelijk niet gezien en rijdt pardoes door een grote plas. Het water staat hierna in mijn schoenen. Dankjewel. Als soppend ga ik verder de Vlamingstraat af, de Houthaak door richting Rietveldtheater.

Daar aangekomen kom ik een van de medevertellers tegen, Reinie Wijsman. Ze is fietsend vanuit de Wippolder gekomen. Eenmaal binnen krijgen we te horen dat het rustig zal worden. Er zijn slechts drie van zeven vertellers aanwezig. Reinie, Dick Stammes en ik. Na een kopje koffie of thee is het tijd om daadwerkelijk te vertellen. Wij zijn alle drie na de pauze gepland. De volgorde is ik, Dick en Reinie. Hieraan voorafgaand komt een muzikaal intermezzo.

Ook de generale gaat goed. Het is even wennen om in de schijnwerpers te staan, maar nog meer om erin te kijken. De voorste twee rijen zijn zichtbaar de rest zit in een zwart gat. Het is voor mij niet vreemd, omdat ik dit vaak van onze oudste heb gehoord. Ik heb er een goed gevoel bij en ga met opgeheven hoofd naar huis.

Zondag 17 december, de uitvoering. Samen met mijn lief fietsen we richting Delft. In Delft zelf is de Santa Claus Run begonnen en moeten we een stukje omrijden.

Aangekomen bij het Rietveldtheater parkeren we onze fiets voor de deur. Even later zien we mensen met hun fiets door de gang rijden en hun bike op een binnenplaatsje zetten. Dat is de weet voor de volgende keer.

Na een kopje koffie worden we voorgesteld aan de andere kandidaten. De ‘kantine’ van het theater loopt lekker vol. Om even voor drie uur klinkt het belletje. We gaan starten. Gerard Jellema praat de hele middag aan elkaar en stelt de vertellers voor.

Ik neem plaats op de tribune om te luisteren wat komen gaat. Oriana San-Sem start de vertelronde en geeft aan hoe zij is warm geworden van Lichtjesavond in Delft. Het doet haar terugdenken aan één van de weinige momenten dat ze heel blij werd in haar opgroeitijd in Roemenië ten tijde van Causcescu. Als tweede kandidaat komt Anneke Wentzel op het toneel. Zij vertelt over hoe ze tot een prachtig initiatief is gekomen voor mensen die alleen zijn met Kerst. Ze gaat er samen met een groep vrijwilligers een maaltijd voor organiseren. Belangstellende kunnen zich per e-mail opgeven. De derde verteller is de onderneemster Sephine Laros. Zij vertelt hoe Delftenaren betrokken mensen zijn. Een duif in het water krijgt alle aandacht en komt in gezamenlijkheid weer op de kant. Als laatste voor de pauze treedt Judith Kooijmans op. Haar vader heeft de Delftse Hout helpen opbouwen. Door vertellen en geluidsfragmenten van haar vader neemt ze het publiek mee in haar jeugd en de totstandkoming van het prachtige bosperceel.

Na de pauze is het de beurt aan Stefka music. Stephanie Ruijsenaars zingt drie liedjes met haar band. Met melodische muziek worden haar prachtige teksten ondersteund. Een mooi optreden. Daarna is het mijn beurt. Ik kijkt terug op hetgeen fout ging bij de verhuizing van mijn zoon. Delft kreeg er spontaan een aantal wegen bij die van een twee in een driebaans werden omgetoverd. De volgende is een ras verteller en ook gids van Delft, Dick Stammes. Hij heeft een bizarre ontmoeting met oud-militairen, veteranen. Als laatste is Reinie Wijsman aan de beurt. Haar verhaal gaat over de gasfabriek die in de stad heeft gestaan. Haar grootouders woonden er vlak naast.

Zo is de cirkel rond en kunnen we terugkijken op een machtige leuke en verrassende middag.

Na afloop is er de Bierhistorie Delft. Aad van der Hoeven, eigenaar van deze historie, heeft een aantal biertjes meegebracht die zijn te proeven en te kopen.

Met een goed gevoel fiets ik met mijn echtgenote huiswaarts. Het is zeker niet eens-maar-nooit- meer. Nee, het is zeker voor herhaling vatbaar. Organisatie Delft Vertelt u heeft mij een gelukkig mens gemaakt.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.