255. Creativiteit zit in de genen

Creativiteit, van wie hebben ze het? Ik denk terug aan de tijd bij ons thuis, daar waar MIJN wieg heeft gestaan aan de Looksingel in Den Hoorn. Mijn vader kon leren als de beste, maar hij kwam uit een groot gezin en daardoor moest hij al vroeg de tuin in. Er moest geld op tafel komen. Ik denk nog altijd dat er vele malen meer in had gezeten als hij een kans had gehad om door te leren. Hij kon ontzettend goed onthouden, maar nog veel meer toneelspelen.

Al op jonge leeftijd komt hij in aanraking met muziekinstrumenten. Hij bespeelt de mondharmonica en doet dat met een tongslag. Dat is een bijzondere manier van aanblazen van het instrument, waardoor het lijkt alsof de herhaling van tonen sneller geschiedt. Daarnaast kan hij goed overweg met de accordeon. Deze staat bij ons thuis in de meterkast en zo rond de kerstdagen komt het apparaat tevoorschijn. Hij bespeelt de piccolo maar ook op de bariton kan hij hem lekker van katoen geven.

Is muziek maken één van zijn hobby’s, toneelspelen is er ook één. Jaren speelt hij met mijn moeder de meest rare kluchten bij toneelgezelschap Vondel in Den Hoorn. Staan ze niet samen op het toneel, dan speelt de een ‘n rol terwijl de ander in de kattenbak zit, zoals ze oneerbiedig het souffleurshokje betitelen.

Wij wonen en leven in die tijd slechts op de begane grond van de enige duplexwoning die de straat rijk is. Twee kamertjes, een keuken, een gezamenlijke gang gedeeld met onze bovenwoners en een gedeelde schuur. De huiskamer is tevens de slaapkamer van mijn ouders. Zij slapen op een opklapbed. Wij liggen met drieën op een klein kamertje aan de straatzijde. Als er boven ons iets exotisch wordt gebrouwen, ruiken wij het mee. Er is geen televisie dus de avonden worden ingevuld met de radio en spelletjes, maar ook met het leren van een rol voor het komend toneelstuk. Tweemaal per jaar wordt er een stuk gespeeld. Het toneelboekje ligt dan ook het gehele jaar op tafel. Dat onze pa daar bijna altijd de hoofdrol in speelt, krijgen wij al op jonge leeftijd mee. Meestal spelen ze een klucht, een enkele keer een dramatisch stuk. Spelen ze samen dan wordt er ook gezamenlijk gestudeerd. Een enkele keer doen wij bij het leren mee en nemen de rollen over van de overige spelers.

Er wordt van alles uitgehaald tijdens het stuk. Het glaasje jenever wordt gerust vervangen door een beetje azijn in een fles. Het smoelwerk blijft in de plooi, als moet dat toch echt niet smaken. Als mij vader ooit als souffleur in het hok zit, houdt hij een van de spelers aan zijn broekspijp vast, zodat hij niet meer verder kan lopen. Improviseren kan vader Lau ook, maakt er soms een heel stuk bij, wat voor zijn tegenspelers niet altijd even makkelijk is. Ooit werd hij ontzettend boos tijdens een toneelstuk toen jongeren achter in de zaal zaten te vervelen. Hij stond op uit zijn rol, kwam naar voren en liet luid en duidelijk weten dat het afgelopen moest zijn met het gerommel, anders zou hij even van het toneel komen. Hij was groot en sterk. Het bleef de rest van het stuk uiterst rustig.

Bij de generale repetitie mogen we mee. Dat is altijd een feest.

Toneelspelen hebben wij nooit gedaan, nou een enkele keer dan, waar ik mee mocht doen in de Jantjes. Maar zo tekstvast als mijn pa was, ben ik niet, dus dat is aan mij niet besteed. Laat mij improviseren en ik kan er zo een avond mee vullen.

Toch denk ik dat pa de genen had die hij aan ons heeft meegegeven om creatief met het leven om te gaan, al sluit ik niet uit dat moeders daar ook nog een duit in het zakje heeft gedaan. Muziek maken deden we alle vier. Het bleef niet alleen bij de trompet of piston. Een van mijn broers speelt net zo makkelijk de trombone, het orgel, de synthesizer of de drums erbij. De andere heeft er een mooie en vaste stem bij en doet ook nog gitaar. Ja, creatief zijn de Meursies wel.

Het heeft gelukkig geen generatie over geslagen. Wij kunnen genieten van René als cabaretier en André als DJ.

Wat zouden mijn ouders trots zijn geweest als ze hadden meegemaakt wat wij, mijn lief en ik, nu meemaken. Ik denk dat zij waar dan ook, meekijken en genieten van wat er op het aardse plaatsvindt en elkaar een knipoog geven. Dat hebben ze toch maar mooi meegegeven.

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.