190. Toevalstreffer op een rommelmarkt?

Wij zijn van rommelmarkten. Naast het feit dat mijn vrouw als vrijwilliger verbonden is aan de kringloopwinkel ‘de Habbekrats’ in De Lier, bezoeken wij regelmatig rommelmarkten en kringloopwinkels. De leukste spulletjes, waar mensen op zijn uitgekeken, liggen voor kleine prijsjes in de stelling of op de rommelmarktkraam.

Zo gingen we afgelopen weekend naar een rommelmarkt elders in het land. Het was er druk. De parkeerplaats was overvol. Er was moeilijk ruimte te krijgen om op de kraam te kijken en al helemaal om te kopen. Aan alle kanten werd je weg geduwd. Rommelmarktmensen zijn hebberig en willen niet vlak voor hun neus iets zien wegkapen waar zij ook hun oog op hebben laten vallen. Er is meestal maar één exemplaar van een stuk, anders dan in een winkel, waar men ook nog een magazijn heeft. Zo ontstaan er wel eens heftige discussies aan de kraam. Doorgaans is het op een rommelmarkt overigens gezellig en gaat het er gemoedelijk aan toe.

Waar gaan we voor? De Jan van Haasterenpuzzels, drukke tafereeltjes in kleine stukjes gestanst. “Compleet”? “Altijd”, is het standaard antwoord. We beleven dat wel eens anders. Een ‘complete’ puzzel kan weleens 10 stukjes missen. Maar ook wel één of twee stukjes zijn niet aanwezig. Zo hebben we naast onze complete serie, zo’n 130 verschillende, ook een twintigtal incomplete. “Wat moet je daar dan mee?” wordt wel gevraagd. We kopen ze uiteraard altijd compleet. Je komt er pas achter als de puzzel is gelegd, of het moeten de kantstukjes zijn, dan heb je het eerder in de gaten, maar meestal puzzel je tot het einde door om dan tot de ontdekking te komen dat je stukjes mist. Als de puzzel compleet is en we deze al in de verzameling hebben gaat ie weer de verkoop in. Gelukkig hebben we hulp bij het leggen, mensen die zich spontaan aanbieden. Zij helpen ons dan weer van de voorraad af. Er is een redelijk afzetgebied. Niet alleen in onze eigen woonplaats maar ook ver daar buiten. Soms krijgen we zelfs een e-mail of telefoontje of we nog voorraad hebben. Een levendige handel dus.

Voor de incomplete hebben we ook weer iemand die puzzels komt halen. Er wordt niet voor betaald, maar wij raken zo wel van incompleet speelgoed af. Zij is creatief met puzzels en maakt er hoeden van, of belegd er een dienblad mee, waarna ze het blad met een dikke laag transparante verf of vernis, waterbestendig maakt. Onderzetters worden er van gemaakt. Je kunt het zo gek niet bedenken of mevrouw maakt het. Zo krijgt zo’n puzzel een derde leven. Incomplete puzzels compleet maken door stukjes van twee dezelfde puzzels in elkaar te leggen is meestal geen optie. De stansing van de ene puzzel verschilt van de andere. En een puzzel verkopen die niet echt lekker in zijn vel zit, of waarvan de afbeelding verspringt, is de kluit belazeren. Die gaat de incomplete collectie in.

Waar zoeken we nog meer naar? Mijn vrouw heeft een heel lijstje waar je ze naar zoekt. Opdrachtgevers hebben haar gevonden en doen bestellingen. Ze willen soms unieke exemplaren van wat? Je kunt het zo gek niet bedenken of ze krijgt er een zoekopdracht voor. Zo heeft ze mij waarschijnlijk ook gevonden. Weliswaar niet op een rommelmarkt. Vrienden en bekenden sparen bepaalde dingen. Monopolyspellen, bepaalde mokken, Engels servies, kleine vogelkooitjes, boeken, tassen, of incidenteel: kinderlaarsjes, klompjes, kleding, vazen, glaswerk. Je kunt het zo gek niet bedenken of ze gaat er naar op zoek. Soms gaan kinderen op kamers wonen, dan is een koffiezetapparaat, Senseo, broodrooster, tosti-ijzer, strijkijzer en andere huishoudelijke apparaten van pas komende spullen, haar zoekopdracht. En ze vindt het, soms niet direct maar na enige tijd komt ze er triomfantelijk mee thuis.

Ikzelf was op zoek naar een mooi wit overhemd, dat ik draag onder mijn trouwtoga. Op één van de kramen, lag een stapeltje, keurig netjes nog in de folie. XXL stond er op met lange mouw en normale snit. Een overhemd dat mij perfect zou passen. We informeren naar de prijs. “€2,50”, zegt de al wat oudere mevrouw achter de kraam. “U moet weten ze zijn van de politie geweest”, gaat mevrouw verder. Mijn schoonzoon heeft er altijd bij gewerkt. “Ze hebben het labeltje uit de nek geknipt, zodat je niet kan zien dat ze door de politie zijn uit geleverd”. “Doe er maar twee”, zegt mijn vrouw, “altijd makkelijk”. “Twee mogen voor €4,00”, biedt mevrouw aan. Een man naast mij, medelander, hoort de prijs en koopt de andere drie. Mevrouw is voor wat de overhemden betreft los. “Dit is een koopje”, zegt mijn vrouw lachend. Ze kent de prijzen. Verder kopen we nog wat kleine dingetjes op de markt om er na ruim anderhalf uur van af te gaan en huiswaarts te keren.

Thuis aangekomen wil ik een overhemd direct passen. De folie gaat er af, de spelden worden losgehaald en dan komen de mouwen tevoorschijn. Twee grote politie-emblemen sieren het overhemd. Op de schouders een lusje en gouden knoopje voor de uitmonstering van de rang van de agent. Ik hoor het die mevrouw nog zeggen: “Ze hebben het labeltje uit de nek geknipt, zodat je niet kan zien dat ze door de politie zijn uit geleverd”.

De volgende dag sla ik de krant open en wat blijkt: Politie-uniformen worden door koeriersdiensten niet op de juiste plek afgeleverd, waardoor ze in het criminele circuit terecht komen. Met grote koppen staat het in de krant. Wij weten intussen beter. Oom agentpolitie-emblemen verkoopt zijn spullen op een rommelmarkt.

Op mijn gemak heb ik de emblemen met een tarnmesje van de mouw afgehaald. Het gouden knoopje gaat in een laatje. Als bewijs stuur ik een foto mee. Mij zal je niet met een herkenbaar politie-overhemd zien rondlopen. Een ding is wel jammer: Het labeltje is uit het overhemd geknipt. Nu is het kledingstuk voor mij onverkoopbaar

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.