93. Gratis schrijven

Somtijds krijg ik de vraag voorgeschoteld of ik geen zin heb om een boek over iets of iemand te schrijven. Als ik zeg dat ik daar geen zin in heb, kijkt men je vragend aan. Geen zin in? Je schrijft toch graag. Ja, ik schrijf graag en doe dat met veel plezier, maar wel over zaken die ik leuk vind en niet omdat een ander dat leuk vindt.

Zo kreeg ik een vraag of ik een klein boekje wil schrijven over een vereniging die X-jaren bestaat. Je doet gewoon wat interviews en leg dit vast en vertrouwt dat toe aan het papier. Dat klinkt makkelijk, maar is het niet. Hoe zit het met het waarheidsgehalte als ik iemand heb geïnterviewd. Hoeveel mensen moet ik interviewen en welke onderwerpen moeten er worden opgenomen? Moet ik het natrekken, klakkeloos aannemen of is er ook nog zoiets als hoor en wederhoor? Nee, dat is aan mij niet besteed. Trouwens, wie gaat mijn tijd betalen en wat moet ik er voor vragen? Kan toch wel gratis, krijg ik te horen, het is toch een hobby en je vind het toch leuk. Soms schat men het toch iets anders in dan dat ik er zelf in sta.

Ik vind schrijven leuk en dat weet men. Soms echter kies ik toch voor mezelf. Dat is lastig voor mij, want ‘nee’ komt eigenlijk niet in mijn vocabulaire voor en ook dat is vaak bekend. Toch heb ik aangegeven dat ik er geen tijd in wil steken.

Iemand die zijn leven aan mij toe wil vertrouwen, vindt het interessant om een boekje uit te geven over wie hij is geweest. Leuk voor het nageslacht. Ook dat vind IK niets. Men staat vreemd te kijken als je zegt dat dit niet je ding is. Ik heb het op een nette manier afgehouden.

Een verzoek tot het schrijven van een huwelijkstoespraak voor een huwelijksvoltrekking die ik niet zelf doe, vond ik ook een moeilijke. Er zat nog een tijdsdruk ook op. Ik heb het opgepakt maar eigenlijk vind ik het niet iets voor mij. Ik doe graag de hele ceremonie, dat was jammer genoeg niet mogelijk. Dit staat wel heel dicht bij mij en uiteindelijk heb ik het toch met heel veel plezier gedaan. Ben overigens wel benieuwd als deze speech ook nog eens naar het Engels wordt vertaald en dan voorgelezen gaat worden door iemand die mij niet kent en mijn verhaal gaat doen.

Schrijven blijft leuk, je lucht je hart en soms schrijf je iets lekker van je af. Met veel plezier maak ik mijn verhaaltjes en leuk is het om te merken dat het aantal volgers blijft oplopen. Ik merk, nu ik bijna aan het eind van mijn verhaal ben, dat ik het woord ‘leuk’ wel behoorlijk wat keren in dit stuk heb verwerkt. Misschien is het dan toch wel interessant om het een keer te proberen in opdracht. Maar gratis, nee, dat gaat het niet worden en zeker niet als men er van te voren al van uit gaat.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.